Svijet

​Sunakova fotelja na staklenim nogama

​Sunakova fotelja na staklenim nogama
Foto: Tanjug | ​Sunakova fotelja na staklenim nogama

LONDON - Popularnost Rišija Sunaka, britanskog premijera, opala je na najniži nivo od početka mandata u oktobru 2022. godine i njegov rejting naklonosti građana smanjio se za 10 procentnih poena od kraja novembra, prema anketi YouGov.

Ova posljednja anketa pokazala je da 70 odsto ispitanika ima negativno mišljenje, u odnosu na samo 21 odsto koji imaju pozitivno viđenje premijera.

YouGov anketa pokazala je da je ovo najniži nivo Sunakove popularnosti, s neto rezultatom od -49, koji je uporediv sa rezultatima bivšeg premijera Borisa Džonsona tokom posljednjih mjeseci njegovog mandata, koji je bio -53.

Britanski poslanici u utorak naveče podržali su sporni plan Sunaka, kojim se dozvoljava slanje tražilaca azila u Ruandu. Poslanici u Donjem domu parlamenta glasali su za usvajanje plana sa 313 glasova i 269 protiv, prenosi Rojters.

Plan za Ruandu je centralni dio strategije za ostvarivanje cilja britanske Vlade da obeshrabri ilegalne tražioce azila da pokušavaju da stignu do Engleske iz Francuske preko Lamanša.

Prema pisanju britanskih medija, ovaj zakon je uskomešao strasti u vladajućoj Konzervativnoj stranci, a ujedno bi mogao skupo da košta britanskog premijera i ugrozi njegovu lidersku poziciju.

Mnogi poslanici vjeruju da je Sunakova budućnost vezana za sudbinu zakona. Ovaj zakon, smatraju oni, mogao bi biti pandan zakonu Tereze Mej, kojim je pokušala da progura kompromisni sporazum o Brexitu, uprkos protivljenju desnice, piše Guardian.

Sunak je ranije rekao da će uraditi sve što je neophodno da oživi blokirani dogovor o slanju tražilaca azila u Ruandu. On je na konferenciji za medije početkom mjeseca rekao da će nastaviti s realizacijom ovog plana i da je novi zakon osmišljen tako da poništi presudu britanskog Vrhovnog suda od novembra, koji je ovu politiku proglasio nezakonitom.

S druge strane, kritičari ovog zakona navode da nije etički, a ni izvodljivo da migrante šalju u zemlju koja je udaljena 6.400 kilometara bez ikakve šanse da se ikad nastane u Velikoj Britaniji. Grupe za zaštitu prava izbjeglica i pravni stručnjaci oštro su kritikovali premijerov plan i opisuju ga kao kršenje britanskih obaveza u oblasti ljudskih prava, prenio je Euronews.

Međutim, ovo nije jedini kamen spoticanja za Sunaka. Glavnu političku prijetnju za njega predstavljaju i oni članovi njegove stranke koji misle da taj njegov zakon nije dovoljno oštar.

Naime, sve je eskaliralo 6. decembra, kada je državni sekretar za imigraciju Robert Jenrik podnio ostavku, navodeći da Vladin zakon "ne ide dovoljno daleko" i da neće imati efekta.

Inače, migracija je jedno od vodećih pitanja u Velikoj Britaniji posljednjih godina. Naime, povratak kontrole nad granicama zemlje i ukidanje slobodnog kretanja ljudi bili su glavni faktor koji je doveo do glasanja za izlazak Velike Britanije iz EU 2016. godine, poznatiji kao Brexit.   

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije