Utorak, 12.12.2023.

16:31

Kuleba: Pozitivni signali iz Mađarske i Slovačke o pristupanju Ukrajine EU

Razgovori u Evropskom savetu o početku pregovora o pristupanju EU će se nastaviti do poslednjeg trenutka, izjavio je ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba.

Izvor: Tanjug

Kuleba: Pozitivni signali iz Mađarske i Slovačke o pristupanju Ukrajine EU
Foto:shutterstock/Roman Malanchuk

On je dodao da nema nijedne zemlje koja ne želi da vidi Ukrajinu kao deo Evropske unije.

"Ne postoji nijedna država EU koja ne želi da vidi Ukrajinu kao deo Evropske unije. Postoji samo jedna zemlja koja želi sporiji proces pristupanja i da pažljivije prouči posledice tog pristupa, a to je Mađarska", rekao je ukrajinski ministar.

On je naveo da je u ponedeljak razgovarao sa mađarskim kolegom Peterom Sijartom, koji mu je potvrdio da se Mađarska u principu ne protivi članstvu Ukrajine u EU, prenosi Ukrinform. Kuleba je naglasio da će samit Evropskog saveta biti veoma težak, jer se vodi mnogo diskusija ne samo o ukrajinskom pitanju, a pregovori će bukvalno trajati do poslednjeg trenutka.

Takođe je napomenuo da je danas ukrajinska strana primila prvi nezvanični signal iz Mađarske i otvoren stav Slovačke, koji, kako je ocenio, otvaraju nove mogućnosti.

"Danas smo imali vrlo oprezan signal Mađarske i otvoren signal Slovačke, ali sve će biti odlučeno u poslednjem trenutku. Sada niko ne može da predvidi koliko će dugo trajati samit Evropskog saveta. Mogu da sede celu noć", zaključio je Kuleba.

Kako podseća kijevska agencija, u ponedeljak u Briselu je održan Savet ministara spoljnih poslova EU, koji je usaglasio stavove država članica u vezi sa nastavkom pomoći Ukrajini uoči Evropskog saveta, koji će se održati u Briselu 14. i 15. decembra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija: Kinezi, nerazumni ste

Veliki sporazum o gasovodu između Rusije i Kine navodno je u zastoju zbog onoga što Moskva smatra "nerazumnim zahtevima Pekinga u pogledu cena i nivoa snabdevanja".

8:35

3.6.2024.

7 h

Podeli: