Linkovi

Donatorska konferencija na Kosovu za povratnike Rome, Aškalije i Egipćane


Više od dva miliona evra potrebno za stanove 60 porodica manjinskih zajednica na Kosovu
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:13 0:00

Donatorska konferencija u Prištini, 12. decembar 2023.

U opštinama Uroševac i Gnjilane na Kosovu trebalo bi da se obezbedi smeštaj za 60 romskih, aškalijskih i egipćanskih porodica koje su se iz Severne Makedonije i Crne Gore vratile na Kosovo, rečeno je na donatorskoj konferenciji, koja je održana radi obezbeđivanja održivog stambenog pitanja za povratnike iz ovih zajednica.

Otvarajući donatorsku konferenciju premijer Kosova Aljbin Kurti rekao da je pomoć ugroženim porodicama prioritet vlade.

Danas imamo jedan način kako da pružimo jedno dugoročno rešenje za 60 porodica da spavaju mirno i toplo u svojim kućama. Stambeno pitanje najugroženijih porodica u našem društvu je prioritet naše vlade. Ove godine smo dodelili sredstva za više od 380 porodica iz nevećinskih zajednica koje će imati koristi za poboljšanje stanovanja. Ovo uključuje porodice koje su dobile građevinski materijal kao i sredstva za nove kuće od ministarstva za zajednice i povratak”, rekao je Kurti.

Opštine Gnjilane i Uroševac, u kojima se planira obezbeđivanje smeštaja za 60 porodica iz romske, aškalijske i egipćanske zajednice obezbediće lokacije za izgradnju objekata.

Posle mnogo sastanaka sa Danskim savetom za izbeglice došli smo do zaključka da damo zemlju za izgradnju stanova i sada čekamo finalizaciju razvojnog plana opštine. Posle toga moći ćemo da nastavimo sa izgradnjom u korist zajednica Roma, Aškalija i Egipćana. Mi kao opština spremni smo da sufinansiramo projekat tamo gde je moguće, ali smo najviše zainteresovani da integrišemo marginalizovane", rekla je zamenica gradonačelnika Gnjilana Leonora Morina Bunjaku.

Mi se obavezujemo da ćemo ispuniti sporazum ili razgovore koje smo vodili sa Danskim savetom za obezbeđivanje ove parcele i verujem da će poslovi ići kako treba. Mi smo spremni na saradnju i nastavak ostalih postupaka, a bilo kakav problem koji nastane tokom implementacije biće rešen”, rekao je zamenik gradonačelnika Uroševca Ljuljzim Aliju.

Ministar za zajednice i povratak Nenad Rašić rekao je da za održiv povratak nije neophodna samo izgradnja kuća.

„Povratak nije samo izgradnja kuća, to nije ni pola posla, već moramo raditi na njihovoj repatrijaciji. I pored brojnih aktivnosti i programa ove godine, krenuli smo sa programom ekonomskog razvoja i on će služiti za unapređenje života povratnika", rekao je Rašić.

Britanski ambasador na Kosovu Nikolas Abot rekao je da je integracija nevećinskih zajednica proces pun izazova.

“To ne mora da znači da ne treba ništa da uradimo. Veoma je bitno da nastavimo da radimo zajedno, da pomognemo onima koji žele da se vrate na Kosovo iz bilo koje zajednice, da se uverimo da su našli podršku kada su u pitanju zdravstvena nega i obrazovanje kako bi ovaj proces integracije učinili što lakšim. Velika Britanija je u ovo uključena od 2007. godine”, rekao je Abot.

Na konferenciji je rečeno da je za izgradnju stambenog prostora za 60 porodica iz romske, aškalijske i egipćanske zajednice potrebno obezbediti dva i po miliona evra, a da će Vlada Kosova preko ministarstva za zajednice i povratak obezbediti do 100 hiljada evra.

XS
SM
MD
LG