Biznis Privreda
Ko je Miloš Cvetkov, najbolji poljoprivrednik koji gaji neobičnu rasu krava

Iz malog mesta u Srbiji, na sami tron! Ko je Miloš Cvetkov, najbolji poljoprivrednik koji gaji neobičnu rasu krava

Na ovogodišnjem takmičenju „Najdomaćin 2023“ glavna nagrada u iznosu od 2 miliona dinara koju je obezbedila Banka Inteza, uručena je Milošu Cvetkovu iz Smilovca kod Dimitrovgrada.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Miloš Cvetkov Foto: Mitar Mitrović / Ringier
Miloš Cvetkov

Na svečanosti u Privrednoj Komori Srbije pred 50 finalista koji su se našli u užem izboru ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković je Milošu uručila nagradu i poručila da su svi finalisti „najdomaćini“.

Primajući nagradu Miloš nije krio uzbuđenje, a prisutna je bila i trema. Ipak je u izjavi za medije rekao:

„Iskreno, iznenađen sam ovom nagradom. Nisam je očekivao i zato sam ovako uzbuđen. To nas tera da kao porodica još više radimo i ulažemo u dalju proizvodnju za koju se nadamo da će da raste. Sva sredstva od nagrade uložićemo u dalju proizvodnju. Ove godine sam konkurisao za subvenciju za 25 mlečnih grla i to sam dobio. Subvencija je isplaćena, ove godine sve subvencije su isplaćene na vreme i time sam veoma zadovoljan. To daje volju da radimo i da dalje nastavljamo.“

Na pitanje kako će potrošiti dobijenu nagradu rekao je da još ne zna jer nije razmišljao u tom pravcu, ali da će to najverovatnije biti za kupovinu nekog traktora.

Miloš Cvetkov
Foto: Ustupljene fotografije
Miloš Cvetkov

– Videćemo još, nisam razmišljao jer nisam ovo očekivao – bio je uzbuđen dobitnik prve nagrade ovogodišnjeg konkursa „NajDomaćin 23“.

Nedugo potom Miloš je vidno uzbuđen i mimo kamera i mikrofona rekao: „Ovo je prijatno iznenađenje i prosto mi je neverovatno . Iz tako malog mesta da stignemo na prvo mesto. Ova sredstva ću sigurno uložiti za napredak farme, da poboljšam efikasnost u poslovanju i da budem još bolji u 2024.“

Da podsetimo, poljoprivredno gazdinstvo Miloša Cvetkova nalazi se na padinama Stare planine u selu Smilovci kod Dimitrovgrada. Njegova porodična farma je poznata po uzgoju krava Holstajn–frizijske rase koje pasu pored Smilovskih jezera, na 750 m nadmorske visine.

Na gazdinstvu radi sa porodicom, ocem Zoranom i majkom Lenčetom koji su ga podržali da posle diplomiranja na Pravnom fakultetu Univerziteta u Nišu preuzme farmu kao jedini posao.

– Farma postoji od 2007. kada sam imao 14 godina, što znači da sam odrastao sa tim poslom, a od punoletstva sam uz podršku roditelja registrovao gazdinstvo na svoje ime. Bavimo se uzgojem mlečnih krava Holstajn-frizijske rase koje daju najviše mleka. Teže su za čuvanje u našem kraju, ali smo mi kroz praksu naučili da ih pazimo. Lakše obolevaju, teže se osemenjavaju, sve je komplikovanije nego kod Simentalki. Trenutno imam 130 goveda, od čega su 70 muzne krave. Ostalo je prateći ženski podmladak koji čuvamo za sopstveni remont stada, ako dođe do uginuća ili ekonomskog izlučenja, odnosno ako prestanu da daju mleko – objasnio je Miloš povodom prijavljivanja na konkurs.

Porodica Cvetkov na proslavi prvog rođendana najmlađe Teone; sleva - otac Zoran, Miloš, supruga Anđela, sestra Petra i majka Lenče
Foto: Ustupljene fotografije
Porodica Cvetkov na proslavi prvog rođendana najmlađe Teone; sleva - otac Zoran, Miloš, supruga Anđela, sestra Petra i majka Lenče

Na ovoj farmi krave imaju respondere koji daju informaciju o svakoj ponaosob koja koliko mleka daje i da li ima odstupanja u litraži. Tu su i svi podaci o kravi od rođenja do osemenjavanja i telenja. Na farmi ima izmuzište za krave 2 x6 - riblja kost, što znači da istovremeno može da se muze 12 krava. Ima i laktofriz, mesto za skupljanje i čuvanje mleka koje čuva temperaturu na 3 stepena.

– Važno je da se kaže da mleko ne ugleda svetlost dana jer direktno iz sistema izmuzišta ide u laktofriz, pa kroz cev direktno u cisternu koja preuzima. U takvom zatvorenom sistemu nema bakterija ni somatskih ćelija. I čuveni aflatoksini su u našem mleku blizu nule, značajno manje od propisanih evropskih standarda. To je verovatno zbog ishrane i sena sa Stare planine.

Preko Uprave za agrarna plaćanja je dobio subvencije i kaže da mu je isplaćeno sve što je podneo u tekućoj godini. Zadovoljan je i time što je olakšana prijava za subvencije putem e-agrara jer traje nekoliko minuta.

Miloš svakog dana isporučuje oko 2.000 litara mleka i za sada je zadovoljan, ali razmišlja o budućnosti.

– Želja mi je da se ozbiljno bavim preradom mleka, proizvodnjom sira i poznatog staroplaninskog kačkavalja, jer je uvek isplativije imati gotov proizvod i najbolje je kada se zaokruži proces proizvodnje.

Značaj poljoprivrednika za srpsko tržište prepoznale su i kompanije Imlek, Banca Intesa, Dunav osiguranje, Yuhor, Projekat konkurentne poljoprivrede Srbije SCAP, Al Dahra i Carnex koje su podržale izbor za "Najdomaćina 2023" i dale svoj doprinos nagrađivanju i promociji seoskih gazdinstava.