BiH

Radmanova državna sekretarka: EU mora otvoriti pregovore s Ukrajinom i BiH

Radmanova državna sekretarka: EU mora otvoriti pregovore s Ukrajinom i BiH
Foto: Youtube / Printscreen | Radmanova državna sekretrica: EU mora otvoriti pregovore s Ukrajinom i BiH

ZAGREB - ​Evropska unija mora uputiti Ukrajini, Moldaviji i BiH snažnu političku poruku donošenjem odluke o početku pristupnih pregovora, izjavila je Andreja Metelko Zgombić, državna sekretarka u Ministarstvu vanjskih poslova Hrvatske, koje vodi Gordan Grlić Radman.

"Snažno podržavamo otvaranje pregovora sa sve tri zemlje, koje imaju različite izazove, ali su ipak ostvarile zapažen napredak i moramo im poslati snažnu političku poruku", izjavila je Metelko Zgombić u utorak prije početka sastanka Savjeta za opšte poslove, koje čine ministri za evropske poslove država članica.

Metelko Zgombić je rekla da se upravo na primjeru BiH dobro vidi koliko znači slanje pozitivnih političkih signala, ističući da je odluka o kandidatskom statusu, donesena prije godinu dana, donijela političku stabilnosti u zemlju i omogućila joj napredak u nekim reformama.

Državna sekretarica je takođe rekla da Hrvatska podržava i dodjelu kandidatskog statusa za Gruziju. Na dnevnom redu Savjeta za opšte poslove su pripreme za predstojeći samit čelnika EU na kojem su glavne teme proširenje i revizija sedmogodišnjeg budžeta EU.

Oko oba pitanja nema saglasnosti između država članica i predstojeći samit biće jedan od najneizvjesnijih u posljednjih nekoliko godina.

Ukrajina ima podršku 26 država članica, ali nedostaje konsenzus koji je potreban za odluku jer se tome protivi Mađarska. Što se tiče BiH, ona ima snažnu podršku grupe zemalja u kojoj su Hrvatska, Slovenija, Austrija i još nekoliko njih, ali ni o tome nema saglasnosti.

Evropska komisija je u svom paketu o proširenju, objavljenom 8. novembra, preporučila Evropskom savjetu, to jest šefovima država ili vlada, da odobre početak pregovora s Ukrajinom i Moldavijom, a za BiH je dala uslovnu preporuku, odnosno najavila da će preporučiti otvaranje pregovora "onda kada zemlja postigne dovoljan stepen usklađenosti s kriterijima za članstvo".

Prema zadnjem nacrtu zaključaka, Vijeće za opšte poslove "prima na znanje" preporuku Evropske komisije. To "primanje na znanje" znači da se odluka prepušta čelnicima država. Uobičajno je da Savjet za opšte poslove usvaja zaključke i donosi odluke o otvaranju pregovora, a onda Evropski savjet podrži te zaključke. Ovaj put je drugačije i sve je prepušteno Evropskom savjetu. Zasad je velik upitnik kako će se postaviti Mađarska, koja prijeti da će uložiti veto na otvaranje pregovora s Ukrajinom.

Postoji mogućnost da ove sedmice Mađarska dobije odluku o odmrzavanju desetak milijardi evra kohezijskih sredstava koja su bila zamrznuta zbog problema s vladavinom prava i demokratskih standarda u toj zemlji, prenosi "Index".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije