12. decembar  2023. 11.46  →  19.28 | Izvor: RTV(Branislav Ugrinov)

Kikinda: Međunarodna konferencija na temu etnomuzikologije, etnokoreologije i prakse (VIDEO)

KIKINDA -

Akademsko društvo za negovanje muzike ''Gusle'' u Kikindi domaćin je dvodnevne Međunarodne konferencije na temu etnomuzikologije, etnokoreologije i prakse, prve ove vrste u našoj zemlji. Na konferenciji, pored naših, učestvuju stručnjaci iz Rumunije, Severne Makedonije, Republike Srpske i Crne Gore.

video icon

Međunarodna konferencija na temu etnomuzikologije, etnokoreologije i prakse, prve ove vrste u našoj zemlji i najveća u jugoistočnoj Evropi, održava se u Kikindi u organizaciji Akademskog društva za negovanje muzike ''Gusle'' i Asocijacije za kulturu Banata iz Temišvara, koja je upravo za domaćina ove godine odabrala kikindsko akademsko društvo. Biće to prilika da se na jednom mestu sagledaju naučna istraživanja i umetnički pravci.

kikinda, fotografija, etno, ki

''Radi se o konferenciji koja je posvećena vrlo osetljivoj oblasti i u modernim vremenima nedovoljno regulisanoj i nedovoljno pomognutoj da bi imala svetliju budućnost, ali ovakve konferencije služe da prepoznaju probleme i da pokušamo da ih definišemo i da se borimo sa njima'' - kaže Zoran Petrović, direktor ADZNM ''Gusle'', Kikinda.

Program naučne konferencije odvija se na nekoliko lokacija, tako da će pored izlaganja svojih radova, kao i održavanja koncerata, biti promovisane i knjige učesnika koji su radili na polju etnomuzikologije, etnokoreologije i primenjenih igara.

''Da vidimo to što radimo koliko je u svetu nauke primenjivo u praksi, kakva bi to dobit bila za sam rad, neposredni rad sa ansamblima i decom i indirektno na očuvanju našeg nacionalnog blaga'' , dodao je prof. Slavoljub Uzunović sa Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja u Nišu.

Prilikom otvaranja naučne Međunarodne konferencije, svečano je upriličeno potpisivanje ugovora o saradnji Asocijacije za kulturu Banata, Saveza Srba u Rumuniji i kikindskih ''Gusala''.

''Ove godine učestvuju 24 istraživača, sa značajnih univerziteta i centara Balkana, a samo okupljanje jeste cilj poboljšanja budućih patnerstava i istraživanja'' , nadovezao se prof. dr Lučijan Emil Roška sa Zapadnog univerziteta u Temišvaru, Rumunija.

U okviru konferencije, drugog dana programa predviđen je okrugli sto na temu etnomuzikologija, etnokoreologija i etnologija u balkanskim zemljama.

Tagovi
Srodne vesti