Srđan Milivojević: Doterali su do zida, 17. decembar je pokazna vežba da li smo zreli kao društvo 1Foto: Print screen N1

Kandidat za poslanika na listi „Srbija protiv nasilja“ Srđan Milivojević ocenio je da 17. decembra birači treba da podvuku crtu na sve afere koje su obeležile godine iza nas kao i da se izborima odlučuje d ali ćemo živet slobodno ili ne.

Završna izborna konvencija koalicije Srbija protiv nasilja biće održana danas u Beogradu. Skup je zakazan za 18 sati na trgu Republike, a nakon skupa planirana je šetnja do Republičke izborne komisije.

„Konvencija ima protestni karakter. Nama nije ideja da se takmičimo u obaranju ruke sa SNS“, istakao je Srđan Milivojević, gostujući na N1.

Šetnja do RIK-a ne predstavlja nikakvu pretnju, smatra on.

„Sigurno ne pretimo. Mi nismo politička grupacija koja svoj politički program bazira na pretnjama, mržnji i nasilju, ali svakako upozoravamo“, ističe Milivojević.

Milivojević je podsetio da se danas navršava 5 godina od kako je zapaljena kuća novinaru iz Grocke Milanu Jovanović po naređenju članu glavnog odbora SNS Dragoljuba Simonovića.

„Ovi izbori su rezultat našeg zahteva da neko drugi mora da ispuni zahteve protesta Srbija protiv nasilja“, naglašava Jovanović.

Milivojević podseća na ubistva u OŠ „Vladislav Ribnikar“, Malom Orašju, Duboni. Takođe, podseća i na paljenje kuće novinaru iz Grocke, Jovanjicu, Krušik, ubistvo Olivera Ivanovića.

„Zaboravio sam da dodam i Omera Mehića i helikopter, ubistvo na pešačkom prleazu i Staniku Gligorijević. Danas je dan da se svega toga setimo, a pogotovu je nedelja dan da se svega toga setimo i da podvučemo crte“, ističe Milivojević.

Izbori koji će se održati 17. decembra, prema njegovim rečima, predstavljaju pokaznu vežbu.

„To je pokazna vežba da li smo mi kao društvo zreli da kažemo ovom zlu da ovo više ne može dalje. Doterali su do zida. Mi nećemo dozvoliti da ove izbore opredele brojači glasova već birači. Ove izbore moraju da dobiju oni koji žele nešto da promene, a ne koji broje i manipulišu“, objašnjava kandidat za poslanika na listi „Srbija protiv nasilja“.

Milivojević ističe da lista Srbija protiv nasilja ima danas sastanak sa MUP-om na kome će biti reči o mogućim izbornim neregularnostima.

„Mi demonstriramo našu odlučnost i rešenost da više tako ne može. Mi demonstriramo da nećemo dozvoliti da iko bude ucenenjen i ugnjetavan zato što treba da glasa za Aleksandra Vučića. Mi nećemo da neko obezbeđuje sigurne i kapilarne glasove. Hoćemo da glasovi budu sigurni u glasačkim kurtijama i džakovima“, objašnjava Milivojević.

Prema njegovim rečima, ljudi iz Semokratske stranke koji su prešli na tamnu stranu, sada traže most.

„Traže most da se vrate jer vide da tamo nešto ne valja. Ne postoji više most na kome se može sresti dobro i zlo. Nema više sivih zona. Nećemo iznevereti ljude sa protesta“, ističe Milivojević.

Kako ističe, prema rapsoloženju ljudi, ProGlasu i konvencijama smatraju da će do izborne promene doći.

„Ako hoćemo da rešimo ovu stvar, ovde se juriš više ne vodi onom zastrašujućem komandom koja je donela slobodu Srbiji 1914. i 1918. godine. Sada se juriš vodi olovkom u ruci. Maraton sigurno nije. Ovo nije ni početak kraja. Ovo je kraj ovog režima. Režim Aleksandra Vučića zna da mu je ovo kraj“, naglašava.

Kaže da će odbrana izbornog prava biti tema posle 17. decembra.

„Vučić je dosta naučio na greškama Slobodana Miloševića. U međuvremenu je postao jako sladoljubiv i vlastoljubiv čovek. On se predozirao vlašću i nisam siguran da je spreman da prepusti vlast“, objašnjava.

Dan posle izbora

Kandidat za poslanika na listi „Srbija protiv nasilja“ Srđan Milivojević ističe da će tokom celog izbornog dana pratiti izborne aktivnosti.

„Čitavog dana ćemo pratiti izborne neregularnosti, izborne nepravilosti. Ako režim Aleksanda Vučića reši da pokrade izbore sa obiljem nepravilnosti na biračkim mestima mi moramo da reagujemo. Ako posmatramo dosadašnje ponašanje on čini sve da napravi postizbornu krizu. Od opozicije ne zavisi da li će posle izbora biti postizborna kriza ili postizborno rešenje“, objašnjava Milivojević.

Izborna pobeda u Beogradu, kako kaže, nije dovoljna.

„Pobeda u Beogradu je jedna od pobeda koju i očekujemo. Bio bi ogroman iskorak ali moramo da napravimo što bolji rezultat na parlamentarnim izborima. Mi se ovde ne borimo za vlast, ovo je borba za slobodu. Vršenje vlasti mora da podrazumeva odgovornost. Ovo je pitanje da li ćemo živeti slobodno i ne“, zaključuje Milivojević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari