Vesti

0

Kovačević: Vojvodina može da se snabdeva vodom iz Jadra ako ne bude kopanja litijuma

Izvor: Beta

Kovačević: Vojvodina može da se snabdeva vodom iz Jadra ako ne bude kopanja litijuma

Izvor: Beta / Dragan Gojić

Nosilac liste "Narodna stranka – Siguran izbor. Ozbiljni ljudi" za pokrajinske izbore u Vojvodini Siniša Kovačević izjavio je danas da se problem vodosnabdevanja Vojvodine može rešiti preusmeravanjem vode iz Jadra, gde se nalazi najveće vodoizvorište kvalitetne vode u Evropi, ali da je uslov za to zabrana kopanja litijuma kod Loznice.

 

"Jadar i Rađevina su obod Panonskog mora, to je Vojvodina samo se tako ne zove, prelep i preplodan kraj koji leži na najvećem vodoizvorištu kvalitetne vode u Evropi. Vojvodina je žedna, dve trećine Vojvodine pije nekvalitetnu vodu, a trećina koja ima kvalitetnu vodu dobija je iz azbestnih cevi. Jadar, koji se naslanja na Vojvodinu, idealna je situacija da se to vodoizvorište preusmeri u Vojvodinu i da pijemo vodu kao ljudi", rekao je Kovačević Radio-televiziji Vojvodine.

Kovačević je istakao da je Narodna stranka izričito protiv kopanja litijuma i prljavog rudarstva, i dodao da "za litijum ne postoji ekološki standard".

"Pitanje litijuma je vezano i za sudbinu Vojvodine. Nama se nudi kolonijalna varijanta da kao Kongo dajemo svoje dijamante Belgijancima, a da zauzvrat dobijemo bič i lance. Nigde u svetu se litijum ne vadi u naseljenim područjima. Vadi se u Čileu, Australiji, Kini i Americi - ali u pustinjama i tamo gde nema ljudi, jer je tehnološka varijanta kojom se iz rude stiže do litijuma gotovo katastrofična", naveo je Kovačević.

Kovačević je precizirao da se za dobijanje litijuma u Jadru u plodnu zemlju mora sipati "1.100 tona sumporne kiseline dnevno".

"Kako će se transportovati ta sumporna kiselina? Prevrću nam se vagoni sa kukuruzom na prugama. Znate li šta je 1.100 tona dnevno? To je milion i 100.000 flaša od litre dnevno. To su flaše koje su poređane od Beograda do Novog Sada i nazad i tako 365 dana u godini. Ta će kiselina ići u Drinu, Savu i Dunav", objasnio je Kovačević.

"Potrebno je, takođe, aktivirati i nekoliko stotina tona eksploziva na dan i tamo će vrlo brzo umesto plodnog raja biti pejzaž kao na Mesecu. Da li ćemo na to pristati da bi Evropljani disali zdraviji vazduh", upitao je Kovačević.

Kovačević je rekao da je "zemlja sa tom količinom sumporne kiseline i eksploziva zauvek izgubljena i ne postoji način da se ona ikada revitalizuje".

"Možete li zamisliti šta je milion i 100.000 litara sumporne kiseline na dan? Kapilarnim sistemima će ta voda, odnosno kiselina, doći i do Novog Sada, tako da ako jednog dana osetite blagi ukus kiselosti u slavini na Limanu, znajte da je to zato što smo tako velikodušno pristali da uništimo komad svoje zemlje da bi Nemci i Holanđani disali čistiji i zdraviji vazduh", zaključio je Kovačević.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR