Vesti

0

Petković: Sa Lajčakom o svim postignutim sporazumima, fokus na ZSO

Izvor: Beta

Petković: Sa Lajčakom o svim postignutim sporazumima, fokus na ZSO

Izvor: N1

Direktor Kancelarije vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da je danas u Briselu razgovarao sa specijalnim predstavnikom EU za Zapadni Balkan Miroslavom Lajčakom o svim do sada postignutim sporazumima u dijalogu Beograda i Prištine i da je u fokusu bilo formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO) na Kosovu.



"Danas sam se u Briselu sastao sa specijalnim predstavnikom EU Miroslavom Lajčakom sa kojim sam razgovarao o svim do sada postignutim sporazumima, sa posebnim akcentom na formiranje ZSO, ali i preko potrebnoj deeskalaciji. U razgovorima o formiranju ZSO i izradi nacrta statuta ZSO, kao i pitanju nestalih i drugim važnim temama, učestvovali su i naši eksperti kao deo delegacije Beograda", naveo je Petković na mreži Iks.

Najnoviji nacrt statuta ZSO u Prištinu i Beograd je 21. oktobra donela "velika petorka", odnosno predstavnici SAD, EU, Nemačke, Francuske i Italije.

O tom nacrtu statuta, koji zapadna petorka opisuje kao "moderan i izbalansiran evropski predlog", bilo je reči i na odvojenim sastancima lidera Kosova i Srbije, Aljbina Kurtija i Aleksandra Vučića, sa liderima EU, Francuske, Nemačke i Italije, 26. oktobra u Briselu.

Posle tih sastanaka, šef evropske diplomatije Žozep Borel izjavio je da su zapadni predstavnici "izneli novi evropski ozbiljan i izbalansiran predlog" za osnivanje ZSO i insistirali da strane iskoriste tu priliku, ali da dogovor lidera Srbije i Kosova "nije bio moguć zbog preduslova svake od strana koji su za drugu bili neprihvatljivi".

Lajčak je sinoć objavio da se prethodnih dana sa svojim timom u Briselu pripremao za odvojene razgovore sa glavnim pregovaračima Beograda i Prištine, Petkovićem, i Besnikom Bisljimijem.

On je u subotu pozdravio potpisivanje komercijalnog ugovora kosovske kompanije za distribuciju električne energije (KEDS) i srpskog preduzeća Elektrosever, ocenivši to kao "važan korak u primeni Mape puta za energetiku, usvojenu uz posredovanje EU".

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR