Dostupni linkovi

Bisljimi: Ugovor sa Elektroseverom vodi normalizaciji sabdijevanja strujom na sjeveru Kosova


Dalekovod u blizini Obilića, Kosovo, fotografija iz arhive
Dalekovod u blizini Obilića, Kosovo, fotografija iz arhive

Zamjenik premijera Kosova Besnik Bisljimi (Bislimi) izjavio je da je potpisivanje ugovora Elektrosevera i Kosovske kompanije za distribuciju električne energije (KEDS) još jedan korak ka normalizaciji snabdijevanja električnom energijom i ispostavljanju računa građanima u četiri opštine sa srpskom većinom na sjeveru Kosova.

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak saopštio je u subotu da je srpska kompanija Elektrosever potpisala komercijalni ugovor o energetici sa preduzećem za distribuciju električne energije na Kosovu (KEDS).

"Ovo je važan korak ka implementaciji Energetske mape puta i ka normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije", napisao je Lajčak na društvenoj mreži X. Nije naveo gdje je i kada je potpisan navedeni ugovor.

"Operacija i na sjeveru odvijaće se u okviru pravnog i regulatornog okvira Republike Kosovo, kao i na teritoriji cijele naše zemlje", napisao je Besnik Bislimi na Fejsbuku 11. decembra.

Kosovo i Srbija su 21. juna potpisali mapu puta za provedbu Energetskog sporazuma, koji je postignut 2013. godine u okviru dijaloga uz posredovanje EU.

Elektrosever je u vlasništvu energetske kompanije Srbije EPS (Elektroprivreda Srbije). Dobio je licencu za rad od Kancelarije energetskog regulatora Kosova (ERO) 24. juna.

"Više od godinu dana nakon dogovora o mapi puta i nakon što je naša strana odmah ispunila svoje obaveze koje proizilaze iz sporazuma, Elektrosever je pristao da potpiše ugovor", rekao je Bislimi.

Ova mapa puta do sada nije implementirana, a Bislimi je rekao da je sada vrijeme da se "krene naprijed sa ostalim neophodnim koracima za okončanje više od 20 godina nezakonitosti sa neplaćanjem struje".

Građani četiri opštine na sjeveru Kosova od 1999. godine ne plaćaju za potrošenu električnu energiju.

Njihov dug godinama su plaćali građani drugih opština Kosova, a od 2017. godine i Vlada Kosova.

XS
SM
MD
LG