Javier Milei giving a speech

Reuters

Novi argentinski predsednik Havijer Milei poručio je da će primeniti „šok ekonomske reforme“ u prvom govoru nakon što je zvanično preuzeo dužnost.

U inaguracionom govoru u nedelju u Buenos Ajresu, 53-godišnji Milei je upozorio Argentince da „novca nema“ i poručio im da se pripreme za program oštrih mera štednje.

Populistički autsajder neočekivano je pobedio u novembru uz radikalna obećanja da će reformisati posrnulu ekonomiju južnoameričke nacije.

Tokom predizborne kampanje, Milei je obećao da će očistiti politički establišment od korupcije, ukinuti Centralnu banku koju je optužio da štampa novac i podstiče inflaciju, i zameniti pezos koji brzo depresira američkim dolarom.

U predsedničkom govoru u nedelju, uveravao je Argentince da namerava da krene ekonomskim putem kao nijedan njegov prethodnih do sada.

On je rekao da će se izboriti sa „decenijama dekadencije“ dubokim rezovima potrošnje, osmišljenim da smanje ogromne javne dugove i smanje inflaciju, koja je sada viša od 140 odsto.

Javier Milei in a car as part of a procession

Reuters

„Suština je da nema alternative štednji i ne postoji alternativa šok terapiji“, rekao je Milei.

„Jasno je da će kratkoročno situacija pogoršati, ali potom ćemo videti plodove naših napora.“

Dok se vozio u automobilu do predsedničke palate, Milei je mahao pristalicama mzajedno sa njegovom sestrom Karinom, za koju se očekuje da će igrati uticajnu ulogu iza kulisa u njegovoj novoj administraciji.

Obraćao se okupljenima i skandirao slogane kampanje sa balkona, a predta mu je plavo-beli predsednički pojas i štap na kojem su ugravirani njegovi psi.

Od relativne anonimnosti do najvišeg položaja u Argentini, Milei se uzdigao na desničarskom programu i obećanjima da će ograničiti pravo na abortus, liberalizovati zakone o oružju, kao i na poricanju klimatskih promena.

Javier Milei giving a speech

Reuters

Na skupovima tokom predizborne kampanje, često je mahao motornom testerom, simbolično poručujući da će sprovesti ekonomsku seču, a kritičari su ga poredili sa bivšim predsednikom SAD Donaldom Trampom i bivšim predsednikom Brazila Žairom Bolsonarom.

Tokom kampanje rekao je da će zameniti argentinsku valutu dolarom i ukinuti centralnu banku zemlje, zajedno sa nizom vladinih odeljenja.

Predsednik u Argentini ima široka ovlašćenja, ali će se Milei suočiti sa političkim ograničenjima u pokušajima da reši niz zastrašujućih problema.

Pezos, argentinska valuta čija vrednost stalno opada, padu, nivoi siromaštva su skočili na 40 odsto, a prema podacima Međunarodnog monetarnog fonda, privreda je u dubokoj recesiji.

Milei će se verovatno suočiti sa opozicijom u argentinskom Kongresu, gde koalicija malih desničarskih i libertarijanskih partija koju on vodi ima tesnu većinu.

Zelenski i Milei

Reuters
Zelenski i Milei

Među zvanicama na ceremoniji polaganja zakletve bio je i ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski, koji se sastao sa nekoliko latinoameričkih lidera dok pokušava da izdejstvuje globalnu podršku ratnim naporima svoje zemlje.

Njih dvojica su slikani zagrljeni, a Zelenski je kasnije rekao novinarima da su razgovarali o načinima na koje bi Argentina mogla da podrži Ukrajinu.

Prisustvovao je i mađarski premijer Viktor Orban sa kojim se Milei ideološki poredi.


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari