10. decembar  2023. 14.53  →  20.05 | Izvor: Tanjug

Lavrov: Rusija mnogo jača nego pre sukoba, tako bilo i posle Hitlera i Napoleona

DOHA -

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je danas da je radi mira u Ukrajini neophodna izmena predsedničkog dekreta koji je Volodimir Zelenski izdao prošle godine.

"Moraćete da pozovete gospodina Zelenskog, jer je pre godinu i po dana potpisao dekret kojim zabranjuje pregovore s Vladimirom Putinom", rekao je Lavrov odgovarajući na pitanje o diplomatskom pristupu prekidu vatre.

lavrov

Ministar spoljnih poslova Rusije dodao je da smatra da Zapad pokušava da iscrpi Rusiju u Ukrajini, prenosi Rojters.

"Na Ukrajincima je da prepoznaju koliko su duboko u rupi koju je Amerika iskopala", naglasio je Lavrov.

Kad je potpisao dekret prethodne godine, Zelenski je istakao da je Ukrajina spremna na razgovor s Moskvom, ali pod uslovom da na čelu Rusije stoji drugi predsednik.

Rusija mnogo jača nego pre sukoba, tako bilo i posle Hitlera i Napoleona

Rusija je mnogo jača nego što je bila pre izbijanja sukoba u Ukrajini, koji su podstakle SAD, ocenio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

"Već su vidljivi rezultati rata sa Rusijom, koji su SAD pokrenule preko Ukrajine. Pomenuli ste širenje NATO, ali je ključan rezultat za nas i za druge to da je Rusija postala mnogo jača nego pre svih ovih dešavanja", rekao je Lavrov obraćajući se putem interneta prisutnima na forumu u Dohi.

On je dodao da će tako i biti dok se borbena dejstva ne završe, prenosi TaSS.

Lavrov je podsetio da je početkom 19. veka Napoleon pokrenuo skoro celu Evropu za napad na Rusiju, ali ga je ona porazila i "postala jača nakon te agresije".

On je rekao da je isto učinio Hitler sredinom 20. veka, kada je mobilisao većinu evropskih zemalja kako bi pokrenuo agresiju protiv Rusije.

"On je, takođe, poražen i mi smo postali jači nakon tog rata", naglasio je Lavrov.