09. decembar  2023. 23.01  | Izvor: RTV (Katarina MIšić)

Festival folklora "Ravnica" okupio kulturno-umetnička društva iz Srbije i regiona

NOVI SAD -

Veteranski Festival folklora "Ravnica" osmu godinu okupio je kulturno-umetnička društva iz Srbije i regiona. Uz parolu "Godine su samo broj", gimnazija "Laza Kostić" iz Novog Sada bila je mesto okupljanja ljubitelja folkora svih generacija.

video icon

"Domovina se brani lepotom", ali i pesmom, igrom i nošnjom. Igre iz Vojvodine, Beograda i južne Srbije samo su neki od tradicionalnih zvuka koji su se čuli u okviru 8-e "Ravnice"- festivala veteranskog folklora u Novom Sadu. Iskustvo i mladalačka energija, rame uz rame, pokazali su zbog čega su godine samo broj.

screenshot, 2023, 12, 09, 22h59m58s970

"Ono što je interesantno kod folklora jeste da nije bitno koliko godina imaš da bi počeo da igraš, samo je potrebno da to voliš i mi to evo već svake godine dokazujemo. Okupljamo društva iz cele Srbije, i regiona, iz Beča, Banja Luke, iz Podgorice i okupmao se sa višom svrhom gde želimo da pokažemo koliko je lepo negovati našu tradiciju i kulturu, i nebitno koliko godina imaš bitno je da te noge drže i da možeš da zaigraš na ovim daskama", rekla je Nena Obradović, KUD "Nera".

A daske pozorišne scene gimnazije "Laza Kostić" tresle su se pod veštim nogama članova kulturno-umetničkih društava iz Srbije, regiona i dijaspore.

"Valjevo će se predstaviti igrama iz okoline Vranja koje smo spremali prethodnih godina, igrali smo na više koncerata, prethodno u Sarajevu, a ovo je sad drugo izvođenje Vranja ove godine u Novom Sadu", rekao je Branko Jović iz Valjeva.

"Naš klub, ANIP predstaviće se igrama iz starog Niša, Niš se predstavlja Nišom, a predstavićemo nešto i od starih svadbenih običaja", rekla je Ivana Mirković iz Niša.

"Pogotovo je značajno za nas iz dijaspore da se družimo sa ansamblima iz Srbije i mislim da se u dijaspori radi možda i više kod nas u matici i da sve više roditelja dovodi decu u naše klubove u dijaspori, zbog jezika, očuvanja naše tradicije i da se naši koreni ne bi zaboravili", rekao je Saša Božinović iz Beča.

U Kulturno-umetničkom društvu "Nera" kažu da je "Ravnica" poklon novosadskoj publici, ali i obaveza da sačuvaju srpsko kolo koje je upisano na Unesko listu nematerijalne kulturne baštine kao važan deo našeg kulturnog nasleđa.