08. decembar  2023. 12.46  | Izvor: Tanjug

Nemačke mašinovođe u štrajku, mnogi polasci vozova otkazani

BERLIN -

Nemački sindikat mašinovođa GDL je danas u jednodnevnom štrajku koji je doveo do otkazivanja polaska vozova i prekida železničkog saobraćaja širom zemlje. Protest nemačkih mašinovođa je započeo juče u 18 časova za teretni vozni saobraćaj i u 22 časa za putnički saobraćaj, a završiće se večeras u 22 časa, prenosi AP. Nemački železnički operater Dojče ban je saopštio da će zadržati oko 20 odsto svojih međugradskih linija tokom protesta, ali je istovremeno pozvao građane da odlože putovanja koja nisu neophodna.

Portparol Dojče bana je naveo da putnici koji su već kupili karte za vožnje koje su pogođene štrajkom mogu da ih iskoriste pre ili posle protesta, kao i tokom vikenda ili u narednom periodu, preneli su mediji.

nemačka

Sindikat GDL traži povećanje plata, jednokratnu finansijsku pomoć za borbu protiv inflacije i smanjenje broja radnih sati, sa 38 na 35 sati nedeljno.

Dojče ban je saopštio da je ponudio povećanje plata za 11 odsto.

Pregovori dve strane su obustavljeni, a prvi štrajk mašinovođa u trajanju od 20 sati je održan 16. novembra.

Putnici koji žele da putuju nemačkim vozovima u vreme Božića ne moraju da se brinu pošto do kraja 2023. godine više neće biti obustava rada, izjavio je šef sindikata GDL Klaus Veselski, prenosi Rojters.

On je istovremeno upozorio da bi štrajkovi mašinovođa u Nemačkoj mogli da budu "duži i intenzivniji" početkom 2024. godine ako se ne postigne dogovor.