Nova vest
Fudbal

Petak, 08.12.2023.

09:00

Zvezdin zlatni datum: 32 godine od Tokija VIDEO

Fudbaleri Crvene zvezde na današnji dan pre 32 godine, 8. decembra 1991. u Tokiju, savladali su čileanski Kolo Kolo 3:0 i postali prvaci sveta.

Izvor: B92

Autor:B92

Zvezdin zlatni datum: 32 godine od Tokija VIDEO
Foto: FK Crvena zvezda

Zvezda je kao šampion Evrope u borbi za tadašnji trofej Interkontinentalnog kupa savladala prvaka Južne Amerike i osvajača Kupa Libertadores.

Zvezda je u Tokiju ubedljivo savladala čileansko Kolo Kolo sa 3:0. Svetskom titulom zaokružen je jedan od najsvetlijih perioda u istoriji crveno-belih.

To je jedini put u istoriji pošlo za rukom nekom timu iz našeg regiona.

Šest meseci posle trijumfa u Bariju protiv Olimpika iz Marselja na penale (0:0 - 5:3) i osvajanja titule prvaka Evrope, sa novim trenerom Vladicom Popovićem umesto Ljupka Petrovića, Zvezdin tim ispisao je istoriju. Zvezda je tako objedinila dva najznačajnija fudbalska trofeja u klupskoj konkurenciji.

Pred 60.000 gledalaca u glavnom gradu Japana svet je video "Zvezdino dete sa druge planete" – Vladimira Jugovića.

Najmlađi na terenu, tada 22-godišnji vezista, je golovima u 19. i 58. minutu najavio slavlje crveno-belih. On je na kraju proglašen za igrača meča, ali je ostao bez nagrade u vidu Džipa (Tojota bila sponzor) na nagovor generalnog sekretara Vladimira Cvetkovića.

"Kada pogledate snimak, pre nego što je trebalo da mi budu uručeni ključevi, videćete Vladimira Cvetkovića, tadašnjeg generalnog sekretara, kako me grli i šapuće ‘Vidi mali, bilo bi lepo da odbiješ džipa, nego da nagradu u iznosi njegove vrednosti podele svi igrači‘. I šta ću? To je bila zvanična verzija. Mislim da sam bio suviše mali, da bih vozio tako veliki auto", prepričavao je kasnije Jugović.

Tačku je stavio Darko Pančev u 72. Tim Vladice Popovića, uspeo je da nadigra prvaka Južne Amerike iako je Dejan Savićević isključen u finišu prvog poluvremena.

Uspeh dobija na značaju kada se zna da su crveno-beli između dva podviga ostali bez dobrog dela tima zbog odlazaka Roberta Prosinečkog, Stevana Stojanovića, Slobodana Marovića, Refika Šabanadžovića i Dragiše Binića.

Kao i to što je u tom trenutku "buktio" građanski rat u nekadašnjoj Jugoslaviji....

Crvena zvezda je nastupila u sastavu: Milojević, Radinović, Vasilijević, Jugović, Belodedić, Najdoski, Stošić, Ratković, Pančev, Savićević, Mihajlović.

Do pre samo nekoliko godina Interkontinentalni kup bilo je nezvanično takmičenje, a onda je FIFA donela odluku da se zvanično pripiše Crvenoj zvezdi svetska titula.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu