Svijet

Iranski predsjednik: Zapad podržava izraelski genocid nad Palestincima

Iranski predsjednik: Zapad podržava izraelski genocid nad Palestincima
Foto: Tanjug / AP | Iranski predsjednik: Zapad podržava izraelski genocid nad Palestincima

TEHERAN - ​Iranski predsjednik Ebrahim Raisi optužio je u četvrtak zapad da podržava izraelski "genocid" nad Palestincima u Pojasu Gaze, na početku razgovora s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Moskvi.

U sklopu niza sastanaka posvećenih Bliskom istoku, Putin je ugostio Raisija u Kremlju dan nakon što je posjetio Ujedinjene Arapske Emirate i Saudijsku Arabiju gdje je razgovarao o cijenama nafte i ratovima u Pojasu Gaze i Ukrajini.

Na početku sastanka Putin je rekao da je jako važno razgovarati o situaciji na Bliskom istoku, naročito na palestinskim područjima, prenijela je ruska televizija.

Raisi je putem prevodioca odgovorio: "Ovo što se događa u Palestini i Pojasu Gaze je naravno genocid i zločin protiv čovječnosti."

Iran podržava palestinsku militantnu grupu Hamas, koja vlada Gazom, u ratu protiv Izraela. 

Rusija ima odnose sa svim ključnim igračima na Bliskom istoku uključujući Hamas i Izrael, koji je ljut što je izaslanstvo Hamasa posjetilo Moskvu u oktobru.

Analitičari smatraju da je rat u Pojasu Gaze pomogao Rusiji skrenuvši pažnju svijeta s sukoba u Ukrajini i omogućivši Moskvi da sa zemljama u razvoju bude solidarna s Palestincima. 

Izrael odbacuje optužbe za genocid i tvrdi da je njegova meta Hamas, a ne civili.

Kao i Sjeverna Koreja, čiji je čelnik Kim Džong Un u septembru imao samit s Putinom na ruskom Dalekom istoku, Iran je zakleti neprijatelj Amerike i može pomoći Rusiji oružjem za specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini.

Kremlj je prošli mjesec rekao da Rusija i Iran razvijaju odnose, "uključujući na području vojno-tehničke saradnje", ali nije komentarisao sugestiju Bijele kuće da bi Iran mogao Rusiji dati balističke projektile. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije