Pozornica

Počinje 28. Međunarodni festival malih scena i monodrame Republike Srpske

Počinje 28. Međunarodni festival malih scena i monodrame Republike Srpske
Foto: Ustupljena fotografija | Počinje 28. Međunarodni festival malih scena i monodrame Republike Srpske

Na 28. Međunarodnom festivalu malih scena i monodrame Republike Srpske, koji počinje danas u Istočnom Novom Sarajevu, publika će moći da vidi pet pozorišnih predstava i šest monodrama iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske i BiH.

Ove godine biće dodijeljene četiri festivalske nagrade – za najbolju predstavu, najbolju monodramu, najboljeg glumca i najbolju glumicu. Žiri čine glumica Lidija Vukićević, reditelj Vitomir Mitrić i teatrolog Zoran Todorović.

Festival večeras od 20.00 časova otvara predstava "Narodni poslanik" po tekstu Branislava Nušića u izvođenju Nikšićkog pozorišta.

U predstavi igraju Stevan Vuković, Marija Đurić, Maša Božović, Nikola Vasiljević, Kristijan Blečić, Ana Drljević, Matija Memedović, Boban Čvorović, Milica Kekić, Pavle Bogojević, Lazar Đorđević, Velizar Kasalica i Nebojša Vulanović.

U petak, 8. decembra, od 13.00 časova na programu je monodrama "Miloš Veliki – knjaz srpski" po tekstu Milovana Vitezovića, u režiji direktora Srpskog pozorišta u Mađarskoj Milana Rusa, a igra Aleksandar Dunić.

Јanković je najavio da će se istog dana od 18.00 časova publici predstaviti Gradsko pozorište Čačak sa monodramom "Nenapisana pisma" u kojoj igra Vanja Milačić.

Kada je riječ o predstavama, isto veče od 20.00 časova gostuje kopordukcijska predstava Gradskog pozorišta Gradiška i RRD Beograd "Scene iz bračnog života" po tekstu Ingmar Bergman, u režiji Ane Tomović, a igraju Tamara Krcunović i Zlatan Vidović.

U subotu, 9. decembra, od 18.00 časova gostuje Srpsko kulturno i prosvjetno društvo "Prosvjeta" iz Banjaluke sa monodramom "K`o kamen – Velenka Brstinova i kćer joj Dragana" po tekstu Dragane Mandrape iz Istočnog Sarajeva, a igra Ljiljana Čekić.

Od 20.00 časova je na programu je predstava Narodnog pozorišta Niš "Heroj nacije" po tekstu Ivana M. Lalića, a igraju Dragan Boža Marjanović, Snežana Petrović, Uroš Milojević, Una Kostić i Dragiša Veljković.

U nedjelju, 10. decembra, od 18.00 časova na programu je monodrama "Gospođa Milihbrot", a igra Gorica Popović, koja potpisuje i režiju.

Od 20.00 časova gostuje "Opera b.b.2 iz Zagreba i Festival “Rovinj“ sa predstavom “Karlota Krizi – od Vižinade do vječnosti“, a igraju Anamarija Serda i Ronald Braus.

U ponedjeljak, 11. decembra, od 13.00 časova publici će se predstaviti “Art kvart“ iz Kragujevca sa monodramom “Život piše ljubavne romane“, a igra Јasmina Dimitrijević.

Istog dana, od 18.00 časova na programu je Prvo prigradsko pozorište “Puls teatar“ Lazarevac sa monodramom “E, ne dam bre“ u kojoj igra Maja Sofronijević.

Uveče, od 20.00 časova publici će se predstaviti “Dis teatar mladih“ iz Banjaluke sa predstavom “Јa /o/ meni“, režija Velimir Teče, a igraju Mina Lazarević i Srđan Ivanović.

Nakon toga je predviđena dodjela nagrada i svečano zatvaranje Festivala.

Sve predstave i monodrame se igraju u sali Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije