06. decembar  2023. 19.14  | Izvor: Tanjug

Mediji: Zemlje EU naručile samo 60.000 artiljerijskih granata za Kijev

BRISEL -

Zemlje EU naručile su samo 60.000 artiljerijskih granata u okviru nove šeme Unije da pomogne da se Ukrajini isporuči milion komada municije sledećeg proleća, rekli su neimenovani dobro obavešteni izvori za Rojters.

Taj plan je bio središnji deo inicijative EU za jačanje snabdevanja Ukrajine artiljerijskim granatama kalibra 155 milimetara, koja je omogućila da zemlje članice naručuju tu municiju od odbrambene industrije putem ugovora o kojima je pregovarala Evropska odbrambena agencija (EDA).

ukrajina, raketa

Šira inicijativa, pokrenuta u martu, ponudila je različite šeme za isporuku milion granata i projektila u Ukrajinu u roku od godinu dana.

Do sada je obezbeđeno ukupno 480.000 komada municije, što je manje od polovine postavljenog cilja četiri meseca pre predviđenog roka, prema podacima EU.

Zbog toga se u nacrtu deklaracije za samit EU sledeće sedmice "naglašava hitna potreba da se ubrza isporuka projektila i municije Ukrajini".

Artiljerijske granate su ključni element u ratu u Ukrajini, pri čemu svaka strana ispaljuje hiljade granata svakog dana, navodi britanska agencija.

EDA je saopštila u septembru da je sedam zemalja naručivalo municiju preko nove šeme nabavke.

Litvanija, Danska i Luksemburg su bile među tih sedam zemalja koje su naručile 60.000 granata.

Druga opcija za članice EU bila je isporuka iz postojećih zaliha koje su donele oko 300.000 granata i projektila, saopštila je EU.

Ostala municija za Ukrajinu je naručena kroz šemu koja omogućava zemljama EU da se pridruže ugovorima koje je potpisala jedna "vodeća nacija".

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj insistira da cilj od milion komada municije za Ukrajinu i dalje ostaje.

Inicijativa omogućava zemljama da dobiju delimični povraćaj sredstava za svoje narudžbe preko fonda koji vodi EU - Evropskog mirovnog fonda.

Portparol EU Peter Stano rekao je da cilj da se Ukrajini isporuči milion komada municije ostaje politički prioritet.

Srodne vesti