Poljoprivrednicima stižu nova rešenja za naknadu za odvodnjavanje

Obveznicima naknade za odvodnjavanje počela su da stižu obaveštenja Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede o umanjenju iznosa za 2023. godinu, kao i o njenom ukidanju za narednu.
Poljoprivrednicima stižu nova rešenja za naknadu za odvodnjavanje
Foto: 021.rs
Kako se navodi u obaveštenju, ovakva odluka je predviđena izmenama i dopunama Zakona o naknadama za korišćenje javnih dobara, koji je stupio na snagu 4. decembra, a koji predviđa da se visina naknade za odvodnjavanje umanjuje za 50 odsto za 2023. godinu fizičkim licima i preduzetnicima, odnosno vlasnicima i korisnicima zemljišta i objekata na melioracionom području, piše Magločistač.
Izmene se odnose na zemljište upisano u Registar poljoprivrednih gazdinstava (RPG), objekat upisan u Centralni registar objekata u skladu sa zakonom kojim se uređuje bezbednost hrane i ako je istovremeno upisan i u RPG, kao i za objekte upisane u Registar objekata, odnosno u Registar odobrenih objekata u skladu sa zakonom kojim se uređuje veterinarstvo, koji je istovremeno upisan i u RPG.
Obveznicima iz ovih kategorija se, prema obaveštenju, od 1. januara 2024. godine, naknada za odvodnjavanje neće naplaćivati.
 
"Što se tiče plaćanja naknade za odvodnjavanje za 2023. godinu, poljoprivrednici će u narednom periodu dobiti nova rešenja u kojima je utvrđen iznos naknade koji će biti dužni da plate u roku od 15 dana", navodi se u obaveštenju resornog ministarstva.
 
Ako poljoprivrednici obračunate iznose ne uplate u roku, na taj iznos će se obračunavati zatezna kamata.
 
Umanjenje, odnosno ukidanje naknade za odvodnjavanje je deo majskog sporazuma sklopljenog između Vlade Srbije i poljoprivrednika, nakon njihovih protesta.
 
Poljoprivrednici su tada, između ostalog, tražili i potpuno obustavljanje plaćanja takse za odvodnjavanje za tekuću godinu.
  • Mimi

    06.02.2024 12:01
    Katastrofa
    Njive poplavljene, izgradnjom auto puta zatrpani kanali.
    Stanovnici plivaju ulicom, kad padne kiša, s obzirom da kanali nisu u funkciji.
    Pitam se, koja je sad razlika izmedju poljoprivrednika i ostalih fizičkih lica?
    Treba svima ukinuti naknadu za odvodnjavanje.
  • Nemam

    06.12.2023 19:30
    Nemam ja para za parafiskalne namete. Neka mi prestanu odvodnjavati, stagod da mi odvodnjavaju kad vec ne placam. Neka preseku odvodnjavanje kao struju i svi srecni. Niti imam zemlje, niti sam poljoprivrednik, nemam ni kanalizaciju, sanac sam morao da kopam. Koje odvodnjavanje i cega??

    I nisam dobio resenje za ovu godinu pa nemam ni 30 dana za zalbu!?

    Nemam para i gotovo.
  • Lala

    06.12.2023 17:43
    Opet čupanje brkova
    Izađite na izbore da im damo rešenje Odsektašavanje .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija