Pokrenuta peticija za smenu studentskih predstavnika 1Foto: Danas/Kristina Bondžulić

Demokratska organizacija studenata Fakulteta političkih nauka pokrenula je peticiju za smenu, kako navode, nelegitimnih studentskih predstavnika i organizacija.

Članica te organizacije Emilija Milenković za Danas je rekla da će dopis sa predlogom za smenu studentskih predstavnika biti poslat dekanu FPN-a Draganu Simiću i rektoru Beogradskog univerziteta Vladanu Đokiću.

Studenti se u tekstu peticije osvrću na otkrića Centar za istraživačko novinarstvo (CINS), koji je objavio istraživanje u vezi zloupotrebe javnih sredstava za finansiranje kol centra Srpske napredne stranke, kao i snimak na kojem se vidi da je novac za rad pomenutog kol centra isplaćivan u sedištu organizacije Centar za edukaciju i razvoj omladine Beograda (CEROB).

„Kako se navodi u istraživanju, CEROB se može posmatrati kao saučesnik u pokušaju ’kupovine glasova’, odnosno sprovođenja krivičnog dela davanja mita. Takođe, po pisanju BIRN-a, ova organizacija je od javnih konkursa od 2020. godine, pa do danas iz budžeta Republike Srbije dobila blizu 24 miliona dinara“, piše u tekstu peticije.

Članovi Demokratske organizacije studenata FPN-a kažu da je posebno zabrinjavajuće za sve studente Univerziteta u Beogradu povezanost studentskih predstavnika sa organizacijom CEROB, odnosno, činjenica da studenti koji su najviši studentski predstavnici u sistemu studentskog organizovanja takođe imaju visoke funkcije u organizaciji CEROB.

„Pomenute informacije ukazuju na direktno kršenje člana 4. Poslovnika Studentskog parlamenta UB, koji kaže da u okviru Studentskog parlamenta nije dozvoljeno političko, versko i stranačko organizovanje i delovanje.

Posedovanjem paralenih funkcija ugrožava se autonomija i kredibilitet Fakulteta političkih nauka i Univerziteta u Beogradu, kao i kredibilitet studentskih predstavnika i studentskih organizacija. Takođe, ovakva povezanost doprinosi urušavanju poverenja studenata u studentske predstavnike i studentske organizacije, kao i njihove motivacije da se bave studentskim organizovanjem“, navodi se u tekstu peticije.

Autori peticije su pozivali dekana Fakulteta političkih nauka, kao i rektora Univerziteta u Beogradu da javno saopšte stavove po ovom pitanju.

Oni su zamolili dekana i rektora da „pozovu studentske predstavnike na odgovornost, i u okviru studentskih parlamenata razmotre mogućnost razrešenja inkriminisanih članova, a na osnovu člana 19. Poslovnika Studentskog parlamenta Univerziteta u Beogradu“, navodi se u tekstu peticije.

„Takođe, zahtevamo da se pomenuti razreše sa svih funkcija studentskih predstavnika na Fakultetu političkih nauka i Univerzitetu u Beogradu i da se na taj način preuzme odgovornost za delovanje organizacije u čijem su rukovodstvu. Ne želimo da ljudi koji su umešani u kupovinu glasova sutra odlučuju o izboru našeg dekana ili rektora Univerziteta u Beogradu“, piše u peticiji.

Oni zahtevaju i oduzimanje statusa studentske organizacije Evropskog studentskog foruma i zabranu njenog delovanja na FPN-u.

„U skladu sa članom 43. Zakona o visokom obrazovanju koji zabranjuje političko, stranačko ili versko organizovanje i delovanje na visokoškolskoj ustanovi, a s obzirom da su pomenuti studentski predstavnici članovi Evropskog studentskog foruma na FPN-u, zahtevamo oduzimanje statusa studentske organizacije Evropskog studentskog foruma i zabranu njenog delovanja na Fakultetu, stoji u peticiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari