Dostupni linkovi

KOMS traži da institucije Srbije reaguju na isplatu stranačnih dnevnica u jednom udruženju mladih


KOMS navodi da najoštrije osuđuje svaku zloupotrebu javnih sredstava namenjenih mladima i poziva nadležne institucije.(Ilustrativna fotografija)
KOMS navodi da najoštrije osuđuje svaku zloupotrebu javnih sredstava namenjenih mladima i poziva nadležne institucije.(Ilustrativna fotografija)

Krovna organizacija mladih Srbije (KOMS) pozvala je nadležne da reaguju povodom nedavno objavljenog istraživanja Centra za istraživačko novinarstvo (CINS)u kojem je zabeleženo delovanje jednog udruženja mladih, u čijim prostorijama su isplaćivane dnevnice za rad u pozivnom centru vladajuće Srpske napredne stranke (SNS).

U saopštenju, objavljenom 5. decembra, KOMS navodi da najoštrije osuđuje svaku zloupotrebu javnih sredstava namenjenih mladima i poziva nadležne institucije.

CINS je u istraživanju, objavljenom 29. novembra, uz fotografije i video snimke, otkrio da su dnevnice za rad u kol (call) centru SNS-a isplaćivane u kešu, na ruke, u prostorijama udruženja Centar za edukaciju i razvoj omladine Beograda – CEROB, te objavili snimak na kojem se nudi utrostručena dnevnica na dan izbora, uslovljena dokazom o glasanju za SNS.


KOMS navodi da je na osnovu analize konkursa resornog Ministarstva omladine i sporta zabeležio da je CEROB od 2021. do danas dobio 13 miliona dinara (blizu 111.000 evra) za realizaciju projekata u oblasti zapošljavanja.

"Kako je jedan od kriterijuma za dodelu projekata od strane ministarstva i kapacitet organizacija da realizuju projekte a da su dodeljena sredstva iznosila polovinu ukupnog budžeta ove organizacije za prethodnu godinu, dovodi se u pitanje kapacitet organizacije za realizaciju projektnih aktivnosti", ocenio je KOMS.

Krovna organizacija mladih Srbije podseća da se na godišnjem nivou iz republičkog budžeta odvaja svega 0,08 posto za omladinsku politiku.

"Zabrinuti smo zbog činjenice da država ova veoma ograničena novčana sredstva ulaže u udruženja poput CEROB-a, sa upitnom željom za stvarnim unapređenjem položaja mladih, nezavisno od njihove stranačke afilijacije", navodi KOMS.


Prema oceni ove organizacije, posledica ovakvih odluka je smanjenje prostora za delovanje civilnog društva i posebno otežavanje opstanka autentičnih udruženja mladih i za mlade sa kvalitetnim rešenjima za probleme sa kojima se susreću u svojim zajednicama.

Podsetimo, opoziciona koalicija "Srbija protiv nasilja" podnela je 4. decembra krivičnu prijavu protiv više lica zbog sumnje na zloupotrebe u vezi sa radom kol centra Srpske napredne stranke.

CINS je u istraživanju izneo i sumnje da se u bazi SNS-a nalaze lični podaci velikog broja građana, poput matičnog broja, adrese i biračkog mesta građana.

XS
SM
MD
LG