Novi gasni interkonektor za gas iz Azerbejdžana: Hoće li ga biti dovoljno i šta sa gasom iz Rusije?

Novi gasni interkonektor između Srbije i Bugarske zavšen je ovih dana, a u njega je uloženo blizu devet miliona evra više od planiranog novca, kako bi se obezbedila sigurnost u snabdevanju gasom.
Novi gasni interkonektor za gas iz Azerbejdžana: Hoće li ga biti dovoljno i šta sa gasom iz Rusije?
Foto: Pixabay
Međutim, stručnjaci upozoravaju da Azerbejdžan, od kog Srbija planira da uveze 400 miliona kubnih metara gasa, nema dovoljne količine.
 
Šta Srbiji donosi novi gasni interkonektor?
 
Kako je predviđeno projektom, novi gasovod Niš-Sofija će potencijalno obezbediti do dodatnih 80 odsto povećanja kapaciteta u odnosu na trenutne godišnje potrebe Srbije, koje iznose 2,4 milijarde kubnih metara gasa godišnje, navedeno je ranije iz Vlade Srbije.
 
Prema navodima sa portala EU u Srbiji, gas čini 13 odsto potrošnje primarne energije u Srbiji.
Pre izgradnje ovog interkonektora, Srbija je gas mogla da dobije samo sa dve strane - preko gasovoda Balkanski tok i iz Mađarske.
 
Gasni interkonektor, koji povezuje gasne mreže Srbije i Bugarske, povećaće diversifikaciju izvora energije u Srbiji i regionu Zapadnog Balkana, omogućavajući Srbiji sigurnije i stabilnije snabdevanje iz različitih sistema gasne mreže, posebno iz Azerbejdžana.
 
Ono što ovaj interkonektor dodatno Srbiji donosi jeste sigurnije i stabilnije snabdevanje iz LNG terminala u Aleksandropolisu u Grčkoj, koji može da prima gas iz celog sveta.
Kolika je vrednost gasnog interkonektora Srbija-Bugarska?
 
Kako za Danas kažu iz ministarstva rudarstva i energetike, ukupna vrednost ovog projekta je ‪94.209.256‬ evra.
 
Od toga bespovratna sredstva EU iznose ‪49.600.000‬ evra, dok kredit Evropske investicione banke iznosi 25.000.000‬ evra.
 
Pored toga, država Srbija je sufinansirala projekat sa ‪44.609.256‬ evra, od čega je iz budžeta RS izdvojeno ‪18.984.256 evra‬, a doprinos JP Srbijagas bio je ‪625.000 evra.
 
Na početku radova, predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić navela je da je da će ukupna vrednost ovog projekta u Srbiji biti 85,5 miliona evra.
 
To znači da je projekat ispao nešto manje od devet miliona skuplji od onoga što je početno planirano.
 
Gas iz Azerbejdžana dogovoren ili "dogovoren"?
 
Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović navela je da je potpisan ugovor o interkonekciji sa Bulgartransgasom i da je potpisan komercijalni ugovor o snabdevanju do 400 miliona kubnih metara gasa iz Azerbejdžana do kraja sledeće godine.
 
Azerbejdžan će, prema njenim rečima, snabdevati Srbiju sa 400 miliona kubnih metara gasa godišnje do 2026. godine, dok se od 2027. te količine mogu povećati i tri puta.
 
Međutim, sekretar Udruženja za gas Srbije Vojislav Vuletić navodi da je to što je dogovoreno između Srbije i Azerbejdžana memorandum, a da on nije obavezujući.
 
"Memoradnum o snabedvanju gasom iz Azerbejdžana je na dugačkom štapu, zbog toga što oni nemaju te količine koje bi nama bile dovoljne da eventualno eliminišemo ruski gas, kakva je politika u Evropi i Americi. A ne možemo ni da dobijemo dovoljne količine tečnog prirodnog gasa iz Aleksandropolisa", smatra sagovornik lista Danas.
 
Memorandum, kako dodaje, pokazuje da postoji dobra volja da se na tome radi i da se ova saradnja razmatra.
 
"Međutim, Azerbejdžan trenutno nema na raspolaganju dovoljne količine prirodnog gasa, on treba da otvara nova ležišta. Zato bi trebalo napraviti dobar dogovor, da bi se to eventualno realizovalo. Njihove količine mahom idu za Grčku i Italiju. Bilo bi dobro da Azerbejdžanci obezbede tih 400 miliona, međutim, to je nama oko 15 odsto naših potreba, nije to nešto što može da potisne ruski gas sa naših prostora", ukazuje Vuletić.
 
Iz Ministarstva, pak, navode da je sa Azerbejdzanom ugovorena cena po TTF-u, kao relevantnom tržištu za određivanje cene prirodnog gasa u EU, do je sa ruskom stranom ugovorena primena naftne formule.
 
"Diversifikacija pravaca snabdevanja pruža Srbiji energetsku sigurnost koju do izgradnje gasne interkonekcije sa Bugarskom nije imala", ističu oni.
 
Da li novi gasovod znači odricanje od ruskog gasa?
 
Gasni interkonektor Srbija - Bugarska takođe je predstavljen kao jedna od alternativa Srbije za ruski gas. Međutim, iz Ministarstva rudarstva i energetike za Danas objašnjavaju da nije u planu prestanak kupovine gasa iz Rusije.
 
"Srbija će nastaviti sa uvozom prirodnog gasa iz Ruske Federacije u skladu sa potpisanim ugovorom", navode oni.
 
Vuletić smatra da bi takav potez bio i štetan za našu zemlju.
"U ovom trenutku bi izbacivanje ruskog gasa bilo katastrofalno jer nemamo drugi, a nema ga ni Evropa. I oni trenutno imaju 50 odsto onoga što su imali ranije", navodi on.
 
Vuletić objašnjava da je pametnije ugovarati dugoručne isporuke.
 
"Orban je ugovorio gas za potrebe Mađarske za narednih 15 godina, jer tako rade dobri državnici", smatra on.
 
Da li Srbija naplaćuje tranzit gasa preko naše teritorije?
 
Vuletić objašnjava da Srbija naplaćuje tranzit gasa preko naše teritorije.
 
"Mi imamo korist od toga što preko naše teritorije ide gas za Mađarsku, za Slovačku, a trebalo bi i za Austriju", navodi on.
 
Međutim, po kojoj ceni Srbija naplaćuje tranzit nije poznato.
 
Ceo tekst Danasa čitajte OVDE.
  • Професор

    05.12.2023 21:19
    Хахааа окрени обрни ништа без руског гаса или ће сви Европљани да се греју на свећу. Не може Америка ни западну Европу да подмири течним гасом а не још и источну.
    Јавља ми се како ће убрзо да залелечу "брате Путине" само смо се шалили.
  • Izgleda "dogovoren"

    05.12.2023 16:54
    Već dve godine za redom, svakog novembra i decembra, ministarka po nekoliko puta, u toku ta dva meseca, priča o gasu iz Azerbejdžana. Obzirom na to, u novembru i decembru 2024. godine, možemo opet očekivati nekoliko članaka u novinama na temu gasa iz Azerbejdžana.
  • Потрошач

    05.12.2023 08:37
    Ни једно домаћинство нема мерач квалитета гаса,шта пролази кроз цев ? само врти бројчаник

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Ruski sud zaplenio imovinu tri banke

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

"Esprit" bankrotirao u Nemačkoj

Poznati trgovački lanac Esprit podneo je zahtev za bankrot na sudu u Diseldorfu, javlja časopis TextilWirtschaft, prenosi Slobodna Dalmacija.