Porodice talaca u Gazi najavljuju proteste protiv Vlade Izraela 1foto (BETAPHOTO AP Photo/Hatem Ali)

Porodice talaca koje su oteli članovi palestinske organizacije Hamas i drže ih zatočene u Pojasu Gaze zahtevale su danas da se sastanu sa sva tri člana Ratnog kabineta inače će u suprotnom pojačati proteste protiv Vlade Izraela.

Porodice su zatražile sastanak pre dva dana, kada je isteklo primirje u ratu Izraela i Hamasa i obustavljeno oslobađanje talaca, ali se sastanak nije desio.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu je porekao da ignoriše pozive na sastanak i izjavio da je sastanak zakazan za sredu. Njegov kabinet je kasnije saopštio da se razmatra da li se on može ranije održati.

Ministar odbrane Izraela Joav Galant se sastao juče sa porodicama nekih talaca.

Oko 3.000 palestinskih ekstremista, predvođenih islamskim Hamasom, 7. oktobra ušlo je na jug Izraela kroz probijenu graničnu ogradu i ubilo preko 1.200 ljudi, uglavnom civila i odvelo oko 240 talaca u Gazu.

Izrael je odgovorio žestokim bombardovanjem i kasnije kopnenim operacijama u cilju zbacivanja Hamasa sa vlasti i oslobađanja talaca.

Tokom sedmodnevnog primirja na slobodu je pušteno 105 civila – 81 Izraelac, 23 Tajlanđana i jedna Filipinka.

Primirje je isteklo u petak, pošto Hamas, kako tvrdi Izrael, nije predao listu talaca koje namerava da oslobodi i počeo da ispaljuje rakete sat uoči okončanja prekida sukoba.

Veruje se da je još 137 talaca ostalo u Gazi. U zamenu za taoce Izrael je oslobodio 240 palestinskih zatvorenika, sve žena i maloletnika.

Uz to je dozvolio da oko 200 kamiona, uključujući četiri cinsterne sa gorivom i još četiri sa gasom za domaćinstva, ulaze u Gazu svaki dan.

Primirju su posredovali Katar, Egipat i SAD, a izraelski zvaničnici, među njima i šef Mosada David Barnea, putovali su u Dohu na pregovore.

Porodice talaca sada žele da ih izraelski lideri uvere kako je oslobađanje zatočenih i dalje prioritet Vlade pošto je Netanjahu naredio timu Mosada da se vrati u Izrael jer su pregovori u zastoju i obnovljena je kopnena ofanziva u Gazi. Neki pozivaju da se taoci oslobode po svaku cenu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari