Kamate na stambene kredite će pasti: Koliko će se one smanjiti? VIDEO

Kamate na stambene kredite počeće da padaju iduće godine, najavljuju bankari.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 04.12.2023.

10:38

Kamate na stambene kredite će pasti: Koliko će se one smanjiti? VIDEO
Foto: Printskrin, TV Prva

Evropska centralna banka konačno je prestala s upornim podizanjem euribora, kamatne stope koja se uračunava i u rate koje u Srbiji plaćamo na stambene kredite.

"Sve intervencije, ta podizanja kamatnih stopa, su bile iz razloga što je narušen neki finansijski mehanizam i tok novca. Znači, sve ovo što se do sada dešavalo je u stvari posledica svih ovih turbulencija na globalnom nivou", kazao je Dušan Uzelac, urednik portala Kamatica.

Objasnio je da, ukoliko se situacija u svetu u pogledu sukoba smiri, euribor može da padne, jer on prati globalne tokove novca. Istakao je da je kamatna stopa u ovom momentu samo jedan jedan deo računice, a drugi je kreditna sposobnost građana.

"Ništa nam ne znači niska kamata ako mi ne možemo to sebi da priuštimo", rekao je.

Prema njegovim rečima, euribor na oko 2% je nešto što je očekivano u normalnim uslovima.

"Mi u ovom momentu imamo meru Narodne banke Srbije koja je, u stvari, isključila taj euribor iz računice do kraja 2024. u smislu rasta. Ukoliko krene da pada, on će padati i nevezano za to, odnosno biće uključen taj pad i za građane – pašće rate kredita, pašće kamate", rekao je Uzelac.

Na pitanje koliku razliku neko sa kreditom može da očekuje ukoliko euribor padne na dva odsto, Uzelac je naglasio da to zavisi od konkretnog kredita, zbog različitih faktora. Ako neko ima ratu od 300 evra, mogao bi da očekuje pad rate 30–50 evra, ukoliko euribor ode na tih 2%, naveo je primer.

Za više informacija pogledajte video-prilog Televizije Prva:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

23 h

Podeli: