Svet

0

Odlazeći predsednik Argentine poraz pripisao inflaciji

Izvor: Beta

Odlazeći predsednik Argentine poraz pripisao inflaciji

Izvor: Beta/AP/ Natacha Pisarenko

Argentinski predsednik Alberto Fernandes (Fernandez), koji će 10. decembra predati vlast desničaru Havijeru Mileiju (Javier Milei), pripisao je danas izborni poraz vladajuće stranke inflaciji i doveo u pitanje podatke da više od 40 odsto Argentinaca živo u siromaštvu.

Odlazeći predsednik levog centra, koji je 2019. godine zamenio desničara Maurisija Makrija (Mauricio Macri) sada saveznik Mileija, govorio je novinarima o svom četvorogodišnjem mandati.

"Izgubili smo jer je očigledno da se problem inflacije pogoršao nedostatkom dolara", rekao je Fernandes priznajući da nije "našao odgovor na to".

Argentina doživljava inflaciju od 143 odsto na godišnjem nivou u kontekstu nedostatka deviznih rezervi. Ta situacija je dovela do značajnog izdavanja novca za kompenzaciju deficita javnih finansija, što je podstaklo spiralu inflacije.

Što se tiče siromaštva u zemlji, odlazeći predsednik je procenio da ako bi 40 odsto Argentinaca zaista živelo ispod granice siromaštva, kako statistika pokazuje, onda bi zemlja "doživela imploziju".

"Mislim da se siromaštvo loše meri", rekao je on i dodao da je tokom njegovog mandata bilo novih radnih mesta.

Milei pobedio je u drugom krugu predsedničkih izbora 19. novembra, sa 56 odsto glasova naspram 44 odsto za svog rivala, ministra ekonomije Serhia Masu (Sergio Massa), kandidata vladinog bloka.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR