01. decembar  2023. 08.29  →  21.02 | Izvor: Tanjug

Tajms of Izrael: Primirje propalo jer je Hamas odbio da oslobodi 10 žena talaca

JERUSALIM, DOHA -

Primirje između Izraela i palestinske militantne grupe Hamas danas je propalo nakon što je Hamas navodno odbio da oslobodi 10 ženskih talaca i umesto toga pokušao da oslobodi otete iz ''drugih kategorija'', piše Tajms of Izrael.

Hamas je tako navodno prekršio uslove sporazuma o primirju, prema kojem je ta grupa trebalo da prvo oslobodi sve žene i decu koje drži u Gazi, u zamenu da Izrael pristane na primirje od četiri dana.

Izraelske vlasti su odgovorile kako znaju da Hamas još drži otprilike 17 žena i dece i da neće razgovarati o drugim kategorijama talaca dok oni ne budu oslobođeni.

Šef Mosada Dejvid Barnea upozorio je Hamas da će izraelska vojska nastaviti sa napadima ako još jedna grupa žena i dece ne bude puštena, na šta je Hamas odgovorio ispaljivanjem rakete na Izrael oko sat vremena pre nego što je primirje trebalo da istekne u 7 sati ujutro.

Visoki zvaničnik Hamasa Osama Hamdan rekao je za Al Arabiju da je Izrael odgovoran što je primirje propalo, tvrdeći da je Izrael pokušavao da uključi žene vojnike na listu talaca za koje je želeo da budu oslobođeni i da je odbio sve druge predloge Hamasa.

gaza, izrael, ruševine, hamas

Pregovori sa katarskim i egipatskim posrednicima o oslobađanju taoca koje Hamas drži u Pojasu Gaze i dalje su u toku, rekao je dobro obavešten izvor za CNN, čak i nakon što je izraelska vojska saopštila da je jutros obnovila borbene operacije u Gazi.

Istovremeno, palestinski zvaničnik blizak pregovorima rekao je za Bi-Bi-Si da se razgovori o postizanju sporazuma o primirju nastavljaju, čak i dok se borbe nastavljaju.

Nijedna od glavnih strana uključenih u pregovore, Hamas, Izrael, Katar, Egipat i SAD, ni sat vremena nakon isteka sedmodnevnog primirja jutros, nije javno proglasila prekid pregovora. Prema uslovima ranije postignutog sporazuma, očekivalo se da ce Hamas predložiti osmu listu talaca koja će uključivati 10 žena i dece koji ce biti oslobođeni danas u zamenu za dodatni dan privremenog primirja.

Izrael je zahtevao da Hamas prvo oslobodi žene i decu pre nego što pređe na druge grupe talaca. Izrael je upozorio da ce se vojne operacije u punom obimu nastaviti kada se završi trenutna faza oslobađanja talaca. Američki zvaničnici su, međutim, rekli da ce se razgovori nastaviti bez obzira na oslobađanje preostalih talaca.

Najmanje osam Palestinaca ubijeno je jutros u izraelskim vazdušnim napadima na jug i sever Pojasa Gaze, saopštili su Hamas i bolnički izvori. Izraelska vojska prethodno je danas saopštila da je obnovila borbena dejstva protiv Hamasa u Pojasu Gaze i da njeni avioni izvode seriju vazdušnih napada na ciljeve te militantne grupe.

Izraelska vojska tvrdi da je Hamas prekršio uslove privremenog primirja i da je ispalio raketu prema izraelskoj teritoriji neposredno pred isticanje primirja jutros u šest sati po lokalnom vremenu.

Tagovi