30. novembar  2023. 06.21  →  23.41 | Izvor: Tanjug

BLISKOISTOČNI SUKOB: Egipat i Katar traže dvodnevno produženje primirja; Hamas preuzeo odgovornost za napad u Jerusalimu

GAZA, TEL AVIV -

Izrael i Hamas usaglasili su se o produženju prekida vatre za najmanje još jedan dan, nekoliko minuta pre isteka šestodnevnog primirja.

Kabinet izraelskog premijera Benjamina Netanjahua saopštio je da će primirje u Gazi biti nastavljeno danas, nakon što je primljen spisak 10 žena i dece talaca koji su spremni za oslobađanje iz Gaze, a koji su u skladu sa dogovorenim pravilima o prekidu vatre. 

gaza,, cisterne,, vojska,

Američki državni sekretar Entoni Blinken nakon sastanka sa izraelskim predsednikom Isakom Hercogom rekao je da privremeno primirje između Izraela i Hamasa daje rezultate i da se SAD nadaju da će se nastaviti. Tri osobe su ubijene, a osam je ranjeno u terorističkom napadu u Jerusalimu, saopštila je izraelska vojska. Hamasovo naoružano krilo Al Kasam preuzelo odgovornost za napad. Sukobi ispred izraelskog zatvora Ofer, ubijen Palestinac.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je da će Izrael, nakon završetka primirja, nastaviti ofanzivu na Pojas Gaze koja za cilj ima uništenje Hamasa.

"Glavni ciljevi su eliminisanje terorističke grupe koja vlada Gazom i vraćanje kući svih talaca otetih 7. oktobra", rekao je Netanjahu u video obraćanju.

23.30 - Napad kod autobuske stanice u Jerusalimu - ubijeno četvoro, isto toliko ranjeno

Broj ubijenih u pucnjavi u Jerusalimu porastao je na četiri, pošto je preminuo muškarac, koji je teško ranjen tokom napada, prenose izraelski mediji.

23.05 - Blinken: Radimo na produžetku pauze, ne sme se ponoviti masovni gubitak civila

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je večeras da je američka administracija trenutno usredsređena na saradnju sa partnerima kako bi se produžila pauza u borbama između Izraela i Hamasa i pozvao Izrael da stvori takozvane "bezbedne zone" za Palestince, pre nastavka sukoba.

20.30 - Lazarini: Izraelski napad na jug Gaze doveo bi do milion izbeglica

Direktor Agencije Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbeglicama na Bliskom istoku (UNRWA) Filip Lazarini upozorio je danas da bi, u slučaju izraelskog vojnog napada na jug Pojasa Gaze, moglo da dođe do stvaranja milion izbeglica.

18.49 - Blinken: Izrael da zaštiti civile pre započinjanja vojnih operacija na jugu Gaze

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je danas da Izrael mora da zaštiti civile pre započinjanja vojnih operacija u južnom delu Pojasa Gaze.

17.41 - Izraelska vojska: Hamas oslobodio još dva izraelska taoca iz Pojasa Gaze

Izraelska vojska saopštila je danas da su oslobođena još dva izraelska taoca, koja su držana u Pojasu Gaze.
Kako prenose mediji, reč je o dve žene, koje su identifikovane kao Mia Šem i Amit Susana.

16.55 - SAD zabrinute jer Hamas i dalje nalazi finansijsku pomoć u Turskoj

Američki podsekretar za terorizam Brajan Nelson izjavio je danas da je razgovarao sa turskim zvaničnicima jer su SAD zabrinute zbog toga što palestinska militantna grupa Hamas prikuplja sredstva u toj zemlji.

13.51 - Hamas saopštio da su njegovi pripadnici izveli napad u Jerusalimu

Islamistička grupa Hamas saopštila je danas da su njihovi pripadnici izveli napad u Jerusalimu u kojem su poginule tri osobe, a šest ranjeno.

11.08 - Blinken: Primirje između Izraela i Hamasa donelo rezultate

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je danas da je privremeno primirje između Izraela i palestinske militantne grupe Hamas donelo rezultate i da se SAD nadaju da će se to nastaviti.

07.50 - Napad kod autobuske stanice u Jerusalimu - ubijena jedna, ranjeno najmanje osam osoba

Jedna osoba je ubijena, a najmanje osam osoba je ranjeno u terorističkom napadu u Jerusalimu tokom jutarnje saobraćajne gužve, javlja Tajms of Izrael.

07.16 - Zapadna obala: Ubijen Palestinac u sukobima sa izraelskom vojskom

Palestinski mladić je ubijen, dok je nekoliko ljudi ranjeno u sukobima sa izraelskim snagama rano jutros ispred izraelskog zatvora Ofer u gradu Beitunija, zapadno od Ramale, rekli su zdravstveni izvori.

07.05 - Kina pozvala SB UN da odredi rok i mapu puta za rešenje palestinskog pitanja

Kina je danas pozvala Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija da odredi vremenske rokove i mapu puta za rešenje o dve države za postizanje sveobuhvatnog, pravednog i trajnog rešenja palestinskog pitanja.

Srodne vesti