Ponedeljak, 27.11.2023.

22:27

Sunak u poslednjem trenutku otkazao sastanak sa Micotakisom

Britanski premijer Riši Sunak otkazao je u poslednjem trenutku sastanak sa grčkim kolegom Kirjakosom Micotakisom.

Izvor: Tanjug

Sunak u poslednjem trenutku otkazao sastanak sa Micotakisom
Foto: Tanjug/Stefan Rousseau/Pool Photo via AP

On je nezadovoljan njegovom izjavom da zvanični London mora da vrati Atini skulpture iz Partenona.

Iz kabineta grčkog premijera su saopštili da su razočarani odlukom da se otkaže planirani sastanak, prenosi Bi-Bi-Si. Micotakis je prethodno, tokom gostovanja na britanskom javnom servisu, izjavio da Elginovi mermeri, poznati i kao Partenonski mermeri, moraju da budu vraćeni.

Reč je o drevnom grčkom blagu koje je odneto u London početkom 19. veka, nakon što ih je kupio britanski diplomata Lord Elgin.

Skulpture, koje se nalaze u Britanskom muzeju, predstavljaju kolekciju klasičnih grčkih mermernih skulptura napravljenih pod nadzorom arhitekte i vajara Fidije i njegovih pomoćnika.

One su originalni delovi Partenona i drugih sakralnih i ceremonijalnih objekata izgrađenih na atinskom Akropolju u 5. veku pre nove ere.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Podeli: