27. novembar  2023. 06.21  →  23.35 | Izvor: RTS, Tanjug

BLISKOISTOČNI SUKOB: Produženo primirje još dva dana; Izrael obavestio porodice talaca koji treba da budu pušteni danas

TEL AVIV -

Katar je saopštio da je postignut dogovor da se primirje produži za još dva dana. Izrael je obavestio porodice talaca koji treba da budu pušteni danas iz Gaze, četvrtog dana primirja. Prethodno je došlo do odlaganja jer su Izrael i Hamas "izrazili zabrinutost" u vezi sa listama zatočenih za oslobađanje.

Hamas je pustio još 17 talaca, među kojima su tri strana državljana. Među oslobođenima je i četvorogodišnja Abigejl Idan koja je ostala bez oba roditelja u napadu palestinske paravojske 7. oktobra.

gaza,, civili,,

Abigejl ima dvostruko, američko i izraelsko državljanstvo. Predsednik SAD Džozef Bajden zahvalio je katarskom emiru, šeiku Tamimu bin Hamadu el Taniju na posredovanju koje je pomoglo oslobađanju.

Druga grupa od 39 Palestinaca puštena je iz izraelskih zatvora u okviru sporazuma o primirju.

Hamas drži još 195 osoba, od toga su 27-oro deca. Voljni su da u produženom primirju oslobode još talaca, ali traže puštanje većeg broja zarobljenih Palestinaca.

Produženo primirje

Vlada Katara saopštila je danas da je primirje između Izraela i Hamasa produženo za još dva dana, objavio je BBC.

Pethodno dogovoreno četvorodnevno primirje ističe večeras. Posle Vlade Katara, oglasio se i Hamas, koji je potvrdio da je primirje produženo "pod istim uslovima koji su usaglašeni pre aktuelnog primirja".

To bi trebalo da podrazumeva da će za svakog taoca kojeg Hamas oslobodi Izrael osloboditi tri palestinska zatvorenika. U prethodna četiri dana Hamas je oslobodio 39 talaca, a iz izraelskih zatvora je pušteno 117 Palestinaca. Izrael za sada nije potvrdio produžetak primirja.

23.34 - U Izrael stiglo još 11 talaca koje je oslobodio Hamas

U Izrael je večeras preko graničnog prelaza Kerem Šalom ušlo još 11 talaca koje je iz Pojasa Gaze oslobodila palestinska militantna grupa Hamas.

21.41 - Najmanje 700 dece podvrgnuto amputacijama udova od početka rata u Gazi

Britansko-palestinski hirurg Gasan Abu Sita, koji je lečio pacijente u bolnicama u Gazi, izjavio je danas da je između 700 i 900 dece bilo podvrgnuto amputacijama udova od početka sukoba 7. oktobra.

20.31 - Bajden: U kontaktu sam sa regionalnim liderima, mora da se ispoštuje dogovor

Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je danas da ostaje u kontaktu sa liderima Katara, Egipta i Izraela, kako bi se uverio da se implementira svaki aspekat dogovora (Izraela i Hamasa) o primirju.

20.06 - Galant: Kada Izrael obnovi sukobe s Hamasom,borbe će biti još jače u celoj Gazi

Ministar odbrane Izraela Joav Galant rekao je večeras da će Izrael, kada bude nastavio sukobe s Hamasom, "udariti većom snagom i borbe će se voditi u celom Pojasu Gaze".

14.42 - Iran pozvao na trajni prekid vatre između Izraela i Hamasa

Iran je danas pozvao na trajni prekid vatre između Izraela i Hamasa.

13.57 -Maliki: Katar, SAD, Evropska unija i Španija rade na produženju primirja

Katar, Egipat, Sjedinjene Američke Države, Evropska unija i Španija rade na produžetku privremenog prekida vatre između Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze, izjavio je danas ministar inostranih poslova Palestinske uprave Rijad al Maliki.

11.27 - Borelj: Za izlazak iz krize je potrebno više od četvorodnevnog primirja

Četvorodnevno primirje je važan prvi korak u sukobu Izraela i Hamasa, ali potrebno je učiniti mnogo više za izlaza iz krize, ukazao je danas visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj.

11.20 - Više od 40 otetih talaca ne drži Hamas

Više od 40 talaca otetih 7. oktobra iz Izraela u Gazu ne drži Hamas, izjavio je danas neimenovani diplomatski izvor upućen u tok pregovora o razmeni zarobljenika.

09.31 - Vang Ji domaćin sednice SB UN o sukobu Izraela i Hamasa

Ministar spoljnih poslova Kine Vang Ji putuje u Njujork 29. novembra da bude domacin sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o sukobu Izraela i Hamasa, saopštilo je danas kinesko ministarstvo spoljnih poslova.

09.18 - Ilon Mask doputovao u posetu Izraelu

Američki milijarder, vlasnik kompanija Iks (Tviter), Tesla i Spejs Iks Ilon Mask doputovao je danas avionom u Tel Aviv, potvrdio je anonimni, dobro obavešten izvor.

07.53 - SAD: Senat uskoro glasa o Bajdenovom zahtevu za Ukrajinu i Izrael

U nameri da nametne atmosferu hitnosti dok traju teški pregovori o američkom budžetu, lider većine u Senatu, demokrata Čak Šamer, planira da pre 4. decembra sazove glasanje o zahtevu predsednika Džozefa Bajdena da se odobri više milijardi dolara za pomoć Ukrajini i Izraelu.

07.37 - Bajden i Netanijahu razgovarali o taocima, primirju, humanitarnoj pomoći Gazi

Američki predsednik Džozef Bajden razgovarao je s izraelskim premijerom Bendžaminom Netanjahuom o situaciji u Pojasu Gaze i složili su se da će nastaviti da sarađuju kada je u pitanju puštanje na slobodu preostalih talaca, saopštila je Bela kuća.

Srodne vesti