Svijet

Oslobođeni kidnapovani novinari

Oslobođeni kidnapovani novinari
Foto: Unsplash | Oslobođeni kidnapovani novinari

Tri novinara nedavno kidnapovana na jugu Meksika, oslobođena su nepovrijeđena tokom operacije nadležnih službi, saopštila je danas kancelarija državnog tužioca.

Meksiko je jedna od najsmrtonosnijih zemalja na svijetu za novinare, sa petoro ubijenih samo u ovoj godini, saopšteno je iz međunarodne organizacije za slobodu govora Član 19, prenosi Rojters.

Tri novinara koja su oslobođena u subotu bila su među pet ljudi čiji nestanak je prijavljen u turističkom gradu Tasko,  zbog čega je kancelarija državno tužilaštvo otvorilo istragu.

Silvia Arce i Alberto Sančez, koji vode digitalnu platformu Red Siete, oslobođeni su u subotu ujutru nakon otmice koju su u sredu izveli naoružani ljudi, saopšteno je iz organizacije Član 19.

Još jedan novinar koji je oslobođen u subotu je Marko Toledo, direktor nedeljnika El Espectador de Tako, saopštile su vlasti, prenosi Tanjug.

Toledovu ženu i sina takođe su kidnapovala petorica naoružanih muškaraca koji su prošle nedjelje ušli u njihovu kuću, saopštava Član 19.

Iako je Toledova žena oslobođena, vlasti još tragaju za sinom novinara, navodi se u saopštenju državnog tužilaštva.

Sa ukupno 13 ubijenih, prošla godina je bila najsmrtonosnija za novinare u Meksiku u posljednje 23 godine, koliko organizacija Član 19 vodi evidenciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije