Dostupni linkovi

Desetine hiljada na skupu u Londonu tražile produženje primirja u Gazi


Propalestinski protest u Londonu, 25. novembar 2023.
Propalestinski protest u Londonu, 25. novembar 2023.

Desetine hiljada propalestinskih demonstranata marširalo je u subotu centrom Londona s pozivom na trajni prekid vatre u Pojasu Gaze, na poslednjim u nizu sličnih demonstracija koje se od početka rata održavaju vikendom u britanskoj prestonici.

Skup je održan je drugog dana četvorodnevnog primirja između Izraela i militantne palestinske islamističke grupe Hamas u prvom prekidu borbi od izbijanja rata, ali su demonstranti rekli da to nije dovoljno.

"Veoma je dobrodošlo da postoji pauza... Ali ovaj problem treba da se reši i da se reši tako da Palestinci konačno imaju političko rešenje koje je upisano u bezbroj rezolucija UN", rekao je Hadson, antiratni aktivista.

Policija je uhapsila jednog čoveka zbog sumnje da je podsticao rasnu mržnju pred početak protesta. Na društvenim mrežama je policija navela da je viđen kako nosi plakat s nacističkim simbolima.

Više od 120 demonstranata uhapšeno je tokom marša ranije ovog meseca, kada su izbili sukobi između policije i ekstremno desničarskih grupa koje su se okupile da protestuju protiv propalestinskih demonstracija.

Protest protiv antisemitizma u Londonu je planiran za nedelju. Londonska policija je saopštila da će više od 1.500 policajaca biti na dužnosti tokom vikenda kako bi kontrolisala ova dva protesta.

Policajci su na maršu delili letke koji su tražili da se razjasni šta bi se smatralo prekršajem, nakon što su se snage suočile s pritiskom visokih vladinih zvaničnika da budu oštrije u pogledu navodnih ispoljavanja antisemitizma na protestima.

"Svako ko je rasista ili podstiče mržnju protiv bilo koje grupe treba da očekuje da će biti uhapšen. Kao i svako ko podržava Hamas ili bilo koju drugu zabranjenu organizaciju", rekao je zamenik pomoćnika policijskog komesara.

Militantni palestinski pokret Hamas označen je kao teroristička organizacija u Velikoj Britaniji, Evropskoj uniji, SAD i još nekim zemljama.

Izvori: Reuters, AP

XS
SM
MD
LG