Dostupni linkovi

Crnogorski sud odobrio izručenje 'kralja kriptovaluta' Do Kwona, koga traže Koreja i SAD


Hyeong Do Kwon okrivljen za više krivičnih djela prevare kriptovalutama i hartijama od vrijednosti tokom privođenja kod tužioca u Podgorici, 24. mart 2023.
Hyeong Do Kwon okrivljen za više krivičnih djela prevare kriptovalutama i hartijama od vrijednosti tokom privođenja kod tužioca u Podgorici, 24. mart 2023.

Viši sud u Podgorici odobrio izručenje Južnokoreanca Hyeong Do Kwona koga potražuju Južna Koreja i Sjedinjene Američke Države koji ga sumnjiče da je preko kriptovaluta oštetio ulagače za više od 40 milijardi dolara.

O tome, kojoj državi će Do Kwon biti izručen odlučiće ministar pravde Crne Gore Andrej Milović, navodi se u saopštenju Višeg suda u Podgorici.

Dodaje se da je "kralj kriptovaluta" Do Kwon, koji se nalazi u zatvoru u Crnoj Gori, pristao da bude izručen Južnoj Koreji, po skraćenoj proceduri.

Do Kwon i njegov poslovni partner Čang Jun su uhapšeni 23. marta na podgoričkom aerodromu kada su sa lažnim pasošima pokušali da otputuju privatnim letom za Dubai.

Zbog falsifikovanja pasoša u Crnoj Gori osuđeni su na po četiri mjeseca zatvora. Oni su u pritvoru gotovo osam mjeseci.

Prema saopštenju Višeg suda Do Kwona Južna Koreja potražuje zbog krivičnog djela prevarnog nepoštenog trgovanja, prevaru i kršenje javne ponude.

Sjedinjene Države, odnosno Okružni sud Južnog okruga Njujorka tereti Do Kwona za više krivičnih djela uključujući zavjeru radi prevare u vezi sa kupovinom i prodajom hartija od vrijednosti, elektronsku prevaru, te manipulaciju cijenama hartija od vrijednosti.

Jedan od najtraženijih u svijetu na saslušanju u Podgorici
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:08 0:00

Kako se za ekstradiciju Do Kwona javilo više država, Viši sud konstatuje da tek treba odlučiti kojoj će biti izručen.

"Primat se reguliše Zakonom o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima kada će ministar odlučiti koja država ima prednost u slučaju eventualnog izručenja", navodi Viši sud.

U saopštenju se dodaje da ukoliko ministar pravde dozvoli izručenje okrivljenog, taj proces će biti realizovan nakon što se okonča kazna zatvora na koju je osuđen zbog falsifikovanja isprave.

Ministar pravde Andrej Milović još se nije izjasnio kojoj zemlji će izručiti Do Kwona.

Kako je iz Ministarstva pravde saopšteno za Radio Slobodna Evropa, ministar Milović će odluku o tome donijeti kada Ministarstvo pravde dobije kompletnu dokumentaciju i spise predmeta.

"Odluka Ministra zavisi od temeljne analize dostupnih informacija i poštovanja međunarodnih pravnih procedura", navelo je Ministarstvo u odgovoru RSE dodajući da će javnost biti blagovremeno obaviještena o odluci.

Dok je Do Kwon bio u pritvoru, tadašnja Vlada na čelu sa Dritanom Abazovićem je, uoči parlamentarnih izbora juna ove godine, objavila sumnje da su Južnokoreanac i kriptozajednica plaćali određene političke subjekte u Crnoj Gori, targetirajući Pokret "Evropa sad" i njihovog lidera Milojka Spajića.

Za slučaj se zainteresovalo i Specijalno tužilaštvo, koje je saslušalo Do Kwona. On je negirao da je finansirao bilo koju stranku u Crnoj Gori.

Nakon parlamentarnih izbora Milojko Spajić je izabran za premijera, a bivši premijer Dritan Abazović je postao opozicioni poslanik.

Nalog za hapšenje Do Kwona u Južnoj Koreji izdat je u septembru prošle godine nakon što su se srušile kriptovalute Terra i Luna a kompanija Teraform Labs, u kojoj je suvlasnik, doživjela kolaps.

Tada su svjetski mediji su objavili da su investitori izgubili oko 42 milijarde dolara.

Komisija za vrijednosne papire SAD je optužila je Do Kvona i Terraform Labs sa sjedištem u Singapuru za organizovanje prevare s vrijednosnim papirima kripto imovine u vrijednosti više milijardi dolara, objavila je Komisija sredinom februara.

XS
SM
MD
LG