Svet

Četvrtak, 23.11.2023.

17:32

Gasprom planira smanjenje investicija za 20 odsto

Ruski gasni gigant Gasprom saopštio je da razmatra smanjenje investicija za 20 odsto tokom 2024. godine.

Izvor: Biznis.rs

Gasprom planira smanjenje investicija za 20 odsto
Foto: shutterstock, Mehaniq

To je znak teškoća zbog zatvaranja evropskog tržišta i sabotaže gasovoda Severni tok.

"Ukupan iznos Gaspromovog investicionog programa za 2024. iznosiće 1.573,6 milijardi rubalja (16,3 milijarde evra)", navodi se u saopštenju kompanije.

To je 20 odsto manje od plana investicija za ovu godinu (1.965 milijardi rubalja) koji je već u velikoj meri letos revidiran naniže (-14,5 odsto). Smanjenje investicionog programa za 2023. od oko 3,4 milijarde evra već se odrazilo na krhko stanje finansija Gasproma, glavnog stuba ruske privrede koja je već gotovo dve godine na meti zapadnih sankcija.

U prvih devet meseci 2023. neto profit Gasproma je opao na 4,6 milijardi evra, za 44 odsto u poređenju sa istim periodom 2022. godine. Sabotaža gasovoda "Severni tok 1 i 2" u septembru 2022. je izazvala skoro potpuni preventivan prekid isporuka ruskog gasa Evropskoj uniji, prenosi Beta.

Od tada Gasprom pokušava da nađe nove kupce, ali za transport prirodnog gasa u Aziju nedostaje infrastruktura koja je skupa i dugotrajna za izgradnju. Postoji mnogo neizvesnosti za rusku državnu grupaciju koja takođe mora da se nosi s velikim poreskim opterećenjem, a nema pristup međunarodnom finansiranju.

Gasprom, koji ima najveće rezerve prirodnog gasa u svetu, mora da preduzme i projekat proširenja domaće mreže za distribuciju gasa. Suočena sa svim tim teškoćama, grupacija, međutim, može da se osloni na povećanje protoka gasovoda ka Kini "Sibirska sila 1", na ruskom Dalekom istoku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Prevara veka: Optužen vodeći evropski proizvođač

Evropski proizvođač meda, Famille Michaud Apiculteurs, najstarije udruženje potrošača u Zapadnoj Evropi, optuženo je da svoj med prodaje kao potpuno francuski i tako obmanjuje jer njihov med zapravo dolazi iz drugih zemalja, uključujući i one van Evrope.

7:31

1.6.2024.

1 d

Aktuelno

Kada će odzvoniti preskupim kvadratima?

Stambena kriza u grupi velikih ekonomija otežaće povećanje ponude cenovno dostupnog stambenog prostora u idućim godinama i vlade moraju preduzeti odlučnije mere kako bi rešile problem, pokazala je Rojtersova anketa među stručnjacima za sektor nekretnina.

14:53

1.6.2024.

1 d

Podeli: