Kultura

0

Izložba tapiserija Jagode Buić u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu

Autor: SI

Izvor: Beta

Izložba tapiserija Jagode Buić u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu

Izvor: N1

U Muzeju savremene umetnosti u Beogradu, otvorena je izložba “Esencijalnost niti” umetnice Jagode Buić, na kojoj je predstavljen deo stvaralaštva jedne od ključnih umetničkih pojava druge polovine 20. veka na jugoslovenskom prostoru.

Prisutnima su se na otvaranju obratili Marijana Kolarić, direktorka Muzeja savremene umetnosti, Svetlana Mitić, kustoskinja izložbe, i Radovan Jokić, pomoćnik ministra kulture za savremeno stvaralaštvo.

Marijana Kolarić je tom prilikom reka da Muzej savremene umetnosti u Beogradu baštini deo izvanrednog opusa Jagode Buić, umetnice koja je na prostoru bivše Jugoslavije umetničku praksu tapiserije postavila u domen vrhunskog stvaralaštva.

"Izložba pažljivo odabranih tapiserija Jagode Buić pod nazivom Esencijalnost niti svedoči o njenom istančanom majstorstvu, dubokom promišljanju i kontinuiranom eksperimentisanju, dok nam ujedno otvara svet estetske raskoši tapiserije, i poziva na intelektualno putovanje na kom se svaki komad tkanja pretvara u tekstualni esej o istoriji, kulturi i individualnom iskustvu. Izložba prikazuje put umetnice Jagode Buić od ranih eksperimenata, u kojima se vraća praiskonskom materijalu i tehnici, do duboko proživljenih ostvarenja”, rekla je Kolarić.

Svetlana Mitić je o stvaralaštvu Jagode Buić rekla da oslobodivši je dekorativnosti, tapiserija u opusu Jagode Buić postaje moćno izražajno sredstvo koje po svojoj ekspresivnosti i snazi zadire u najdublje osnove ljudskog iskustva o životu i smrti.

"U svojoj osnovi umetnica je nadahnuta umetnošću podneblja iz koga potiče, iz koga preuzima sve ono što je monumentalno i što svedoči o dimenziji ljudskog postojanja, ali istovremeno čuvajući integritet i esencijalizam savremenog senzibiliteta. Svojim specifičnim postupkom rada, počevši od upotrebe same materije prediva, načina tkanja, stvaranja monumentalnih kompozicionih celina, pa do izlaska u prostor i formiranja jedinstvenih ambijentalnih celina, umetnica je stvorila prepoznatljiv umetnički opus, koji će je dovesti u sam vrh svetske umetnosti tapiserije", istakla je Mitić.

Jagoda Buić rođena je 1930. godine u Splitu, a preminula je 2022. u Veneciji. Ona je multimedijalna umetnica čije stvaralaštvo obuhvata širok spektar likovnog izraza, od pozorišne i filmske scenografije i kostimografije do tapiserije, kao najznačajnijeg područja njenog delovanja. Nakon 2000. godine, uz upotrebu papira, nastaju i specifični radovi na papiru i od papira: crteži, kolaži, asemblaži. Skulptura, takođe, u ovom periodu postaje njeno polje istraživanja.

Izložba će biti otvorena od 23. novembra 2023. do 26. februara 2024. godine.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR