23. novembar  2023. 06.02  →  18.14 | Izvor: Tanjug, RTV (Vladimir Radojković)

Vučić: Sa 11 helikoptera Mi35 srpsko Ratno vazduhoplovstvo više nije isto

BEOGRAD -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekapo da je za Srbiju kao vojno neutralnu zemlju važno da bude snažna i uspešna u zaštiti svog neba i da će dolazak 11 helikoptera Mi35 značajno unaprediti mogućnosti Ratnog vazduhoplovstva.

video icon

"Ja ne znam da li vi razumete šta znači da u jednom danu dobijete 11 tvrđava koje lete, kakav je Mi35. To više bukvalno nije ista vojska, već su u pitanju ogromne promene", rekao je Vučić tokom obilaska novonabavljenih sredstava naoružanja i vojne opreme na vojnom aerodromu Pukovnik-pilot Milenko Pavlović u Batajnici.

vucic, batajnica, naoruzanje

Istakao je da je Srbija vojno-neutralna zemlja i jedina vojno-neutralna zemlja u okruženju.

"Bitno je da mi uvek budemo dovoljno sposobni, dovoljno mudri, dovoljno pametni i dovoljno jaki da sačuvamo svoje nebo i svoju zemlju. I bićemo sve snažniji i bićemo sve jači. Ponosan sam na našu vojsku i ponosan sam na ogromna ulaganja koja ostvarujemo, da pri tome ne podižemo javni dug zemlje u odnosu na bruto domaći proizvod i nastavićemo to da radimo", poručio je Vučić.

helikopteri, vojske, srbije, novi

Dodao je da se ćutalo o toj nabavci dok oprema nije stigla u našu zemlju.

"Sad možemo da se pohvalimo, sve je u našoj zemlji. Stigle su i rakete, stigle su i municije za topove, stiglo je sve što treba, tako da sad možemo da pokažemo i to je sada mnogo veća snaga", naglasio je Vučić.

Rekao je da će helikopteri biti drugačije obojeni, pošto je boja u kojoj su za mediteranske zemlje, a da će biti prefarbani u maskirne boje koje koristi naša armija.

Prisutni oficiri Ratnog vazduhoplovstva (RV) istakli su da, što se tiče operativne sposobnosti RV, sada imaju mogućnosti da mogu da podržavaju kopnene snage i specijalne snage, dok transportnim helikopterima mogu povećati mobilnost i u svakom trenutku jednu pešadijsku četu razmestiti u bilo kom delu teritorije Republike Srbije.

"Zaista ovako nikad nije bilo opremljeno Ratno vazduhoplovstvo. Mi-35 je čudovište od helikoptera", rekli su oficiri, dok je Vučić dodao da dolazak 11 takvih helikoptera mnogo znači i na ukrajinskom ratištu, a kamoli za Srbiju.

"Samo da imate u vidu kolike su razmere pojačanja za Vojsku Srbije, to nisu slabi helikopteri. I to smo platili, više od pola ako se ne varam, našim oruđem", rekao je Vučić.

Razgledajući borbeni avion Orao i opremu za njega, Vučić je rekao da uvek imamo na raspolaganju punu eskadrilu Orlova koji mogu da polete.

"Uvek računajte da vam leti oko dve trećine, ali mi ih imamo da u svakom trenutku mogu da polete najmanje deset. Što je veoma veoma ozbiljno oružje", poručio je Vučić.

On je upoznat sa novim oružjem za Orla, koje je standardno glavno protivoklopno oružje NATO pakta, protivoklopna vođena bombom od 250 kilograma.

Naglašeno je da Orlov top ispaljuje 3.600 granata u minuti.

Dva transportna aviona koji su poput "mercedesa S klase"

Republike Vučić je rekao da je Vojska Srbije značajno unapredila kapacitete sa dva nova Erbasova transportna aviona tipa CASA C-295, koji su poput "Mercedesa S klase".

"Kupovinom ova dva aviona poboljšava se prevoz tereta i ljudi i mogućnost 50 odsto poboljšanja. Volim da kažem, do sada smo imali Antonov, imamo još uvek Antonov 24, to je Mercedes 123, auto naše mladosti. Ovo je Mercedes S klase, 2023.", rekao je Vučić.

vucic, transportni, avion, vojske, batajnica

Predsednik Srbije ušao je sa predstavnicima Vojske Srbije u jedan od dva Erbasova transportna aviona, a koji u osnovnom sastavu mogu da prime 70 vojnika i teret ili 48 padobranaca ili 7 medicinskih ekipa, ukoliko to bude potrebno.

On je dodao da smo ovim značajno popravili naše performanse i da sada pripadnici Vojske mogu da se prebace bez presedanja na bilo koje mesto, gde su mirovne misije.

Predsednik je dodao da je važno da se što više radi, da vojnici znaju da koriste opremu i da se usavršavaju.

Vučić je upitan i da prokomentariše koliko je ulaganje u opremanje Vojske Srbije i rekao da ne može da kaže, ali da u budžetu direktno piše koliko se odvaja za Ministarstvo odbrane, ali i da postoje i drugi načini ulaganja iz tekućih budžetskih rezervi.

On je podsetio i kakva je situacija ranije bila kada su u pitanju helikopteri.

"Nismo imali više od 10 helikoptera - a da su mogla da polete, a sada imamo 60. Pri tome, ranije su bili 10 puta lošiji. Ovo je za vatrenu moć, ovi helikopteri su čudovišta. Nije prijatno onome protiv koga ovi helikopteri idu, samo da ih čuju", dodao je on.

On je dodao da sada imamo pola helikoptera iz Rusije, dok je pola dolazi iz NATO, a da se na njih, kako je rekao, "kači" srpsko oružje.

Istakao je da, ukoliko Vojska bude zadovoljna nabavkom borbenih helikoptera Mi-35P sa Kipra, da će ih nabaviti još. Takođe predsedniku je pokazana i raketa VRVZ-200, projektil od 100 kilograma, kojim su na gađanjima pogađana burad, a treba da pogodi zgradu.

Kako je rečeno predsedniku, završetak razvoja te rakete trebalo bi da bude za devet meseci i one će avionu omogućiti znatno veću sposobnost preživljavanja pošto će umesto da gađa mete sa 800 metara ili 1,5 kilometara, moći da ih gađa sa 40 kilometara.

"Potpisali smo ugovor vredan 311 miliona evra iz namenske industrije"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da je potpisan veliki ugovor sa jednom prijateljskom zemljom u vezi sa namenskom industrijom, vredan 311 miliona evra.

Na pitanje medija o detaljima ugovora, Vučić je, tokom obilaska vojnog aerodroma "Pukovnik-pilot Milenko Pavlović" u Batajnici, rekao da nije u mogućnosti da podeli sa javnošću više pojedinosti, ali da može da kaže da nije u pitanju afrička zemlja.

"Potpisali smo ugovor od 311 miliona. Ne mogu da kažem još, zato što čekam da prođu procedure kod njihovog parlamenta i njihovog predsednika", rekao je Vučić.

vucic, helikopteri, batajnica

Kada je reč o navodu da se kupuje 48 haubica, predsednik je naveo da 48 haubica od 155 milimetara brani jednu celu zemlju.

"Samo da imate u vidu, to je ogromna porudžbina. Ali, ima još stvari, razgovaramo i sa drugim zemljama. Svi bi želeli mnogo toga iz Srbije, kao što i mi želimo spolja da dovezemo i dobijemo", naveo je Vučić.

Predsednik je rekao da se nada i veruje da možemo da nastavimo dodatnu modernizaciju i dodatno opremanje naše vojske, koja treba da bude garant sigurnosti i bezbednosti naše zemlje.

"Kad potpišete ugovore na preko 300 miliona ili na 105 miliona, kao što je vrednost izvoza na Kipar, onda govorimo o ogromnim poslovima, s tim što onda moramo da isporučimo sve na vreme, što nije lako. To znači da ćemo morati drastično da uvećamo naše kapacitete", rekao je Vučić.

"Imaćemo ogromna ulaganja u domaću namensku industriju"

Predsednik Aleksandar Vučić najavio je danas, na vojnom aerodromu "Pukovnik-pilot Milenko Pavlović" u Batajnici, da država planira ogromna ulaganja u domaću namensku industriju, kao i ulaganja u nove fabrike.

"Danas sam razgovarao sa ministrom finansija i premijerkom i u skladu sa onim o čemu smo pričali sa MMF, mi ćemo ogromna ulaganja da napravimo u namenskoj industriji, ali neće to biti 'bacanje para u bunar', već ćemo uložiti i u nove fabrike i u da dodatno vidimo i oko zavoda Moma Stanojlović", rekao je Vučić tokom obilaska novonabavljenih sredstva naoružanja i vojne opreme, među kojima je i 11 borbenih helikoptera Mi-35P koje je Srbija nabavila od Kipra, kao i dva Erbasova transportna aviona tipa CASA C-295.

Vučić je rekao da je reč o prelepim helikopterima koji su nabavljeni u saradnji sa Kiprom.

"Pogledajte ove lepotice od helikoptera, milina je pogledati na tu stranu. Sada nekoliko njih mora da se remontuje, a nekoliko da se modernizuje. To će raditi naša pamet, ali moramo i neko dodatno znanje spolja da dobijemo", rekao je Vučić.

"Kupovaćemo oružje, i to neće ugroziti finansijsku stabilnost zemlje"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio da će biti nastavljena ulaganja u Vojsku Srbije i kupovinu naoružanja, ali da to neće ugroziti finansijsku stabilnost zemlje.

helikopteri, vojska, srbije

Predsednik je tokom obilaska vojnog aerodroma "Pukovnik-pilot Milenko Pavlović" u Batajnici, na pitanje novinara, da li je planirana kupovina još dronova odgovorio da se kupuje svašta ali da o tome ne može da govori, ali i da se proizvodi svašta.

"Kupujemo i nastavićemo da kupujemo. I što se više upiru da mi objasne da ne treba da kupujemo, mi ćemo toliko više da kupujemo. I ni na koji način nećemo ugroziti finansijsku stabilnost zemlje. Naprotiv, zemlja će da napreduje, ekonomija zemlje će da napreduje. Sve će da napreduje, a ovakvih stvari biće mnogo, mnogo više", rekao je Vučić.

Tražićemo dodatni prijem vojnika, posebno u specijalne jedinice

Predsednik Srbije je izjavio da će tražiti dodatni prijem vojnika, posebno u specijalne jedinice.

Vučić je rekao da pripadnici ovih jedinica imaju visoke plate i da se nada da će dodatna pojačanja u januaru motivisati one koji vole vojsku da se prijave.

"To će biti odlično privlačno za sve one koji su rodoljubivo orijentisani, a i koji žele naravno pristojno da žive služeći svojoj otadžbini", naveo je Vučić.

Predsednik je zahvalio svim partnerima na tome što su omogućili da Srbija osnaži vojne kapacitete.

"Mi ćemo biti istrajni u tome, bez obzira na pokušaje diskreditacije i napade koji dolaze od mnogih drugih koji ne vole snažnu Srbiju. I uveren sam da ćemo u tome imati uspeh, a ja se zahvaljujem narodu Srbije koji je uvek bio uz svoju vojsku i koji je želeo da vidi snažniju vojsku", rekao je Vučić.

Dodao je da će sledeće godine biti uloženo više nego ove, a da je ova godina nesumljivo bila rekordna u istoriji Srbije po pitanju ulaganja u našu armiju i vojsku.

"Još mnogo toga pripremamo, radimo na našim dronovima, sa našim dronovima, nešto kupujemo. To su sad veliki problemi, ali rešavamo ih kao što vidite uspešno i nastavićemo to da radimo", pojasnio je Vučić.

Predsednik Srbije je najavio i izgradnju novih hangara za oružje, jer ih i dalje ima nedovoljno.

"Mi smo sve ove hangare poslednjih godina izgradili. Nama su svi avioni i helikopteri stajali na polju, bili izloženi koroziji, a i dalje nam nedostaje hangara, tako da ćemo i to morati da gradimo", rekao je Vučić.

Tagovi