Ekonomija

0

Evropska centralna banka: Još nije vreme za proglašenje pobede nad inflacijom

Izvor: Beta

Evropska centralna banka: Još nije vreme za proglašenje pobede nad inflacijom

Izvor: Unsplash / Mathieu Stern

Predsednica Evropske centralne banke (ECB) Kristin Lagard upozorila je da "još nije vreme da se proglasi pobeda" nad inflacijom uprkos njenom opadnju u zoni evra i pauzi u povećavanju referentne kamatne stope.

„Još nije vreme da se proglasi pobeda. Možemo (ECB) ponovo da reagujemo (poovećavanjem kamate) ako vidimo da su sve veći rizici da ne postignemo cilj inflacije“, rekla je Lagard čime nije isključila mogućnost novog zaokreta monetarne politike ukoliko to bude bilo potrebno.

„Mi smo u fazi koju bih okarakterisala kao budnost i koncentrisanost“, dodala je ona, priznajući da je inflacija „značajno smanjena“ u zoni evra.

ECB je zadržala svoje glavne kamatne stope na istom nivou tokom poslednjeg sastanka o monetarnoj politici u oktobru, posle deset uzastopnih povećanja u cilju suzbijanja inflacije u zoni evra.

Ta pauza je nastala pošto su povećanja cena naglo usporila i inflacija u zoni bila 2,9 odsto u oktobru, blizu srednjoročnog cilja od dva odsto koji je cilj ECB-a.

Kristin Lagard je rekla da se smanjenje stope ne može uskoro očekivati.

Sadašnji nivoi stopa, „održani na istom nivou u dovoljno dugom periodu, značajno će doprineti vraćanju inflacije na naš srednjoročni cilj u odgovarajuće vreme“, rekla je ona.

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR