Svet

Utorak, 21.11.2023.

18:54

Ruska banka tužila američku banku

Ruska poljoprivredna banka podnela je pred sudom u Moskvi tužbu protiv američke investicijske banke JP Morgan, pokazali su sudski spisi.

Izvor: Index

Ruska banka tužila američku banku
EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

Dokument ne sadrži informacije o osnovi tužbe, a zajmodavci nisu odgovorili na upit Rojtersa da komentarišu informaciju. Tužba je podnesena sudu 20. novembra i čeka sudski postupak.

Ruska poljoprivredna banka, glavni finansijski posrednik u izvozu ruske hrane i đubriva, uvrštena je na popis kompanija kojima su u zapadnim zemljama uvedene sankcije i isključena je iz međunarodnog sistema SWIFT.

U julu se Rusija povukla iz Sporazuma o sigurnom transportu ukrajinskih žitarica preko Crnog mora uz obrazloženje da nije ispoštovan dogovor o stvaranju uslova za izvoz ruskih žitarica i đubriva.

Ujedinjene nacije pokušale su da spasu sporazum aranžmanom sa JP Morganom o uspostavljanju posebnog platnog kanala s Ruskom poljoprivrednom bankom, ali on je u avgustu propao, prenosi Indeks.

Ruska podružnica JP Morgana zauzima istovremeno prvo mesto na lestvici stranih investicijskih banaka u Rusiji po vrednosti imovine, od 203 milijarde rubalja (2.3 milijarde dolara), citira novinska agencija Tas izveštaj lista Komersant.

To znači da je povećala aktivu od marta prošle godine za 48 posto, prema ruskim računovodstvenim standardima, piše Komersant, dodajući da su druge inostrane investicijske banke uglavnom smanjile aktivu u Rusiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: