Vesti

0

Generalni sekretar NATO Stoltenberg završio posetu Srbiji

Generalni sekretar NATO Stoltenberg završio posetu Srbiji

Izvor: Beta / MINISTARSTVO ODBRANE SRBIJE

Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević ispratio je danas sa beogradskog aerodroma "Nikola Tesla" generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga koji je završio zvaničnu posetu Beogradu i otputovao za Skoplje.

Tokom boravka u Srbiji Stoltenberg se u Beogradu sastao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić sa kojima je razgovarao o odnosima Srbije i NATO i pitanjima koja se odnose na aktuelnu bezbednosnu situaciju u zemlji i svetu.

Generalni sekretar je tokom razgovora sa Brnabić izjavio da sa predstavnicima Srbije može da sarađuje i da poštuje njenu neutralnost, saopšteno je iz vlade Srbije.

Stoltenberg je naglasio značaj partnerske saradnje sa Srbijom koja se od 2006. godine odvija se kroz program Partnerstvo za mir.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon sastanka sa Vučićem Stoltenberg je izjavio da je nasilje, poput onog u selu Banjska na severu Kosova, nedopustivo i da počinioci moraju da budu izvedeni pred lice pravde.

On je pozdravio to što je Srbija spremna da sarađuje u zalaganjima u vezi sa sukobom naoružane grupe Srba i kosovske policije 24. septembra.

Vučić je posle razgovora sa Stoltenbergom rekao da je saradnja sa NATO i Kfor korektna, i da se nada da će takva biti i u budućnosti i da će koliko-toliko biti obezbeđena sigurnost za srpski narod na Kosmetu, "jer su jedino oni ugroženi od 2001, 2004, 2008, a naročito od kad je na vlasti Aljbin Kurti".

Stoltenberg, koji je u Beograd došao iz Prištine, u sklopu turneje po Zapadnom Balkanu, pozdravio je blisku koordinaciju između Vojske Srbije i KFOR, navodeći da je to "važno za blagovremenu razmenu informacija kako bi se izbegli bilo kakvi nesporazumi". 

On je pre Prištine, gde je razgovarao sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem i predsednicom Kosova Vjosom Osmani, boravio u Bosni i Hercegovini, a sledeća stanica na turneji po Zapadnom Balkanu biće mu Severna Makedonija.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR