Privreda

Na Jahorini o evropskim pravnim okvirima u javnim nabavkama

Na Jahorini o evropskim pravnim okvirima u javnim nabavkama
Foto: N.N. | Na Jahorini o evropskim pravnim okvirima u javnim nabavkama

Najznačajnija konferencija o javnoj nabavi u ovom dijelu Evrope u ovoj godini održava se 27. i 28. novembra u Ski resortu Jahorina (osam km od Sarajeva), u Bosni i Hercegovini. U najavi ovog događaja, o njegovom sadržaju, ideji i konceptu razgovaramo sa stručnim kreatorima ovog događaja Sanjom Badrov Ranić i Goranom Matešićem.

Imena i stručni doprinos u javnoj nabavi naših sagovornika stručnoj javnosti nema potrebne predstavljati, no za podsjetiti je da se ona vežu uz pravnu zaštitu u javnoj nabavi, formiranje i razvoj institucije Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave (kao rijetko pouzdanog regulatora), razvoj pravne prakse u javnoj nabavi, te edukacije.

Na prvo, logično, pitanje otkud oni kao stručni kreatori međunarodne konferencije, zašto u Bosni i Hercegovini, uz smijeh odgovaraju kako su nakon uspješnog EU projekta u toj zemlji, zamoljeni od Gospodarske komore da osmisle i razviju stručni dio međunarodne konferencije.

Poziv kakav se ne odbija, poziv u kojem možeš aplicirati sve svoje znanje i iskustvo stečeno u razvoju pravnog i institucionalnog okvira, iskustvo u primjeni i prilagodbi, iskustvo u promašajima… Konferencija je zasnovana na dinamičkom susretu globalnog EU nivoa i nacionalnog, a dosljedno tome, u prezentacijama najznačajnijih stručnjaka prava javne nabave iz EU, uglednih međunarodnih praktičara, te istaknutih domaćih dužnosnika, znanstvenika i praktičara, kaže Goran Matešić.

Slijedom takvog pristupa, kažu, najutjecajniji europski stručnjaci (profesor Christopher Bovis sa Sveučilišta Hull, profesor Gustavo Piga sa Sveučilišta Tor Vergata iz Rima, profesor Roberto Caranta sa Sveučilišta u Torinu, ugledna sutkinja Karin Schnabl sa Upravnog suda u Grazu), profesori sa sveučilišta u Sarajevu i Beogradu, istaknuti međunarodni stručnjaci iz Hrvatske, Sjedinjenih Američkih Država, Grčke, Srbije i Bosne i Hercegovine raspravljati će i prezentirati na teme: Smjerovi razvoja javne nabave u EU i u nacionalnim zakonodavstvima.  Globalna pitanja razvoja javne nabave, kao što su predstojeća digitalna transformacija javne nabave, uvođenje jedinstvenih e-Obrazaca na platformi TED, korištenje i normiranje upotrebe umjetne inteligencije, profesionalizacija specijalista javne nabave, zelena i socijalna javna nabava, sudjelovanje ponuditelja iz trećih zemalja u javnoj nabavi Europske unije, biti će predstavljena od relevantnih autoriteta i praktičara. 

Direktorica Konferencije, Sanja Badrov Ranić, drži da nacionalni razvoj zakonodavstva javne nabave, sa izazovima usklađivanja i razvoja pravnog okvira, iako lokalno postavljena, univerzalna je tema za usporedbu, razmjenu iskustava i promišljanje o javnoj nabavi. U sklopu te teme biti će predstavljene neke najbolje prakse, te neizbježna pravna praksa Suda Europske unije. Dileme vezane uz poteškoće u primjeni propisa, razmišljanja i ponuđena rješenja predstavljaju razmjenu iskustava, pa su uvijek kreativni poticaj unutar zajedničkog tržišta Europske unije. Iako je svaki nacionalni sustav javne nabave različit, svi primjenjuju isti europski pravni okvir, zbog čega su interoperabilnost i prekogranično funkcioniranje načela od presudne važnosti. Organizator drži da ovaj naučno-stručni skup tome doprinosi i služi jer je strukturiran kao međunarodni i nacionalni.

Naši sagovornici ističu kako će neke od predstavljenih tema biti inaugurirane kao najsvježije analize  izazova koji se stavljaju pred sistem  javnih nabavki uopšte, koje su uzrokovane novim okolnostima, kao što su razvoj tehnologije, ekonomska kriza uzrokovana pandemijom i ratnim aktivnostima. Upotreba i korištenje umjetne inteligencije, potreba za sagledavanjem njenih dosega i posljedica, kao i pravno normiranje, globalna su pitanja koja će se rješavati i na EU, ali i na nacionalnim razinama. Sudjelovanje privrednih subjekata iz trećih zemalja u postupcima javne nabave postavlja se kao sve praktičnije pitanje zaštite ekonomije EU. Zaokruživanje potpuno digitalnog okruženja javne nabave, te korištenje podataka, kao i upravljanje njima, u smislu pravilne interpretacije i korekcije sistema, cilj je politika Europske komisije čija primjena predstoji. Te teme će biti prezentirane od strane najutjecajnijih stručnih opinion makera (expertnih law infuencera) i praktičara u EU.

Svi ključni predavači i sudionici Konferencije, prihvatili su naše pozive bez premišljanja, dijeleći zadovoljstvo razmjene iskustava i prijenosa znanja i razmišljanja. Možda tu atmosferu najbolje izražava profesor Bovis, član Programskog odbora Konferencije:

"MKJN Jahorina 2023 predstavlja zlatni standard akademske prakse i prakse širenja reformi javnog sektora. Govornici, učesnici i teme Konferencije predstavljaju međunarodnu platformu za debatu i razmjenu najboljih praksi u sadašnjem i budućem razvoju, kao i kreiranju politike javne nabave", završavaju naši sugovornici.

Razgovarao: Tin Sikorski Pezo

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije