Vesti

1

Miščević: Ukidanje viza za građane Kosova sa srpskim pasošem sprečava diskriminaciju

Izvor: Beta

Miščević: Ukidanje viza za građane Kosova sa srpskim pasošem sprečava diskriminaciju

Izvor: Beta/Milos Miskov

Ministarka za evropske integracije Tanja Miščević izrazila je danas očekivanje da će odluka o ukidanju viza za putovanja u EU i za građane Kosova sa srpskim pasošima biti usvojena i stupiti na snagu u narednih par meseci, te ocenila da bi to sprečilo diskriminaciju građana.

"Očekujemo da proces usaglašavanja evropskih institucija oko ove odluke bude završen u narednih par meseci, kada bi odluka trebalo da bude usvojena i da odmah stupi na snagu", rekla je Miščević.

Kako je saopštilo Ministarstvo za evropske integracije, Miščević je ocenila da se predlogom Evropske komisije o ukidanju viza za građane na Kosovu kojima pasoše izdaje Koordinaciona uprava MUP Srbije, sprečava diskriminacija građana i potvrđuje da je pravo na slobodu kretanja jedno od osnovnih prava EU.

Miščević je precizirala da će građani Kosova sa srpskim pasošima moći slobodno, bez viza, da putuju u države članice EU, ali i u Norvešku, Island, Švajcarsku i Lihtenštajn.

U predlogu za ukidanje viza Evropska komisija navodi da stupanjem na snagu vizne liberalizacije za Kosovo više nema razloga da nosioci srpskih pasoša na Kosovu budu izuzeti iz bezviznog režima koji od 2009. godine važi za ostale građane Srbije.

Predlog Evropske komisije  o ukidanju viznog režima za građane Kosova sa srpskim pasošima treba da se usaglasi sa Evropskim parlamentom i Savetom EU.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Dragan

Дискриминација, бомбардовање, убијање, сатанизација Срба, и свега што је српско, сваки облик неправде, је главна одлика западне дружине глобалних разбојника и лопурда и НАТО злочинаца.