Dostupni linkovi

Stoltenberg od 19. do 22. novembra u poseti zemljama Zapadnog Balkana


 Jens Stoltenberg na samitu NATO u Viljnusu, 11. jul 2023.
Jens Stoltenberg na samitu NATO u Viljnusu, 11. jul 2023.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg posetiće od 19. do 22. novembra Bosnu i Hercegovinu, Kosovo, Srbiju i Severnu Makedoniju, saopštila je Alijansa.

Stoltenberg u nedelju, 19. novembra, putuje u Bosnu i Hercegovinu, gde će se dan kasnije sastati sa visokim predstavnikom za BiH Christianom Schmidtom, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da će Stoltenberg u Sarajevu razgovarati i sa predsedavajućom Veća ministara BiH Borjanom Krišto.

On će posetiti sedište NATO-a u Sarajevu i imati sastanke sa vojnim liderima i predstavnicima međunarodne zajednice.


Istog dana, generalni sekretar će nastaviti putovanje na Kosovo, gde će razgovarati sa predsednicom i premijerom Kosova Vjosom Osmani i Albinom Kurtijem.

On će takođe posetiti kamp KFOR-a "Nothing Hill", gde će se sastati sa komandantom NATO snaga i obratiti se trupama.

NATO je pojačao prisustvo vojnika na Kosovu u okviru mirovne misije KFOR posle napada naoružane grupe 24. septembra u selu Banjska kod Zvečana na severu Kosova u kojem je ubijen kosovski policajac.

Odgovornost za napad preuzeo je Milan Radoičić, bivši potpredsednik najveće stranke kosovskih Srba, Srpske liste, koji je saslušan 3. oktobra u Beogradu, a dan kasnije pušten je iz pritvora, uz meru zabrane napuštanja teritorije Srbije.

Stoltenberg će u Srbiji boraviti u utorak, 21. novembra gde će razgovarati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić.

Stoltenberg će se takođe sastati sa srpskim naučnicima koji će predstaviti tehnologiju razvijenu u okviru NATO projekata "Nauka za mir i bezbednost".

Kasnije 21. novembra, Stoltenberg putuje u Severnu Makedoniju gde će se sastati sa predsednikom Stevom Pendarovskim i premijerom Dimitrom Kovačevskim.

Generalni sekretar će se sastati i sa predsednikom Sobranja Severne Makedonije Talatom Džaferijem i održati govor u parlamentu.

U sredu, 22. novembra, Stoltenberg će u Skoplju učestvovati na sastanku sa liderima regiona.

Na sastanak su, kako se navodi u saopštenju NATO-a, pozvani i premijer Albanije Edi Rama, predsednik Hrvatske Zoran Milanović, premijer Crne Gore Milojko Spajić i premijer Slovenije Robert Golob.

XS
SM
MD
LG