Fudbalski minut pire: Srbija primila gol u 61. sekundi, Belgija ranije na meču zatresla samo mrežu Gibraltara 1Foto: EPA-EFE/OLIVIER MATTHYS

Kad se nema vremena za pripremu ručka, pribegne se instant varijanti minut pire. Eto toliko je trebalo Belgijancima da skuvaju ne smo rano vođstvo protiv fudbalske reprezentacije Srbije nego i pobedu u prijateljskoj utakmici u Luvenu.

Strahinja Pavlović, jedan od najpouzdanijih u našoj odbrani, početničkom nespretnošću je učinio medveđu uslugu državnom timu.

Vratio je sporu loptu ka Predragu Rajkoviću, koju je napadač Loi Openda presekao. Golman Srbije je i tada mogao da je pokupi u padu rukama, ali je i njegova reakcija bila sapeta.

Krilo Janik Karasko, koji je prvi put poneo kapitensku traku, prihvatio je poklon oberučke. Od prvog zvižduka sudijske pištaljke prošla je 61 sekunda.

 

To je drugi najraniji gol „crvenih đavola“ ikada.

Kad su se u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo u Rusiji 2018. sreli s nejakim Gibraltarom, domaćinom te utakmice na jugu Portugalije 10. oktobra 2016, zatresli su mu mrežu šest puta (6:0), a načeo ga je golgeter Kristijan Benteke, tada igrač engleskog premijerligaša Kristal Palasa.

Po UEFA pogodak je pao za 8,1 sekundi, mada ga pojedina belgijska svedočanstva vode za sedam. To je jedan od najranijih golova u utakmici u istoriji fudbala, a svakako je najraniji u predtakmičenju za mundijale.

Bio je nadmašen reprezentativac San Marina Davide Gvantijeri, koji je mrežu Engleza zatresao 1993. za 8,3 u kvalifikacijama za SAD 1994. Gordi Albion se zatim razgoropadio na stadionu „Renato Dal Ara“ u Bolonji, gde ga je potpuni autsajder dočekao na meču poslednjeg kola. Pregažen je sa 7:1, ali je to bila kanonada bez značaja. Engleska je zbog poraza protiv Holandije (2:0) u Roterdamu u prethodnoj utakmici ostala bez plasmana prvi put posle 1978.

 

Uzmu li se u obzir i prijateljski međunarodni dueli, najraniji gol – sedam sekundi – postigao je napadač Nemačke Lukas Podolski na meču s Ekvadorom na Floridi u maju 2013 (4:2).

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari