Vesti

0

Postignut sporazum s radnicima Pošte saopštila Vlada, radnici kažu – nije tačno, nastavljamo

Izvor: N1

Postignut sporazum s radnicima Pošte saopštila Vlada, radnici kažu – nije tačno, nastavljamo

Izvor: N1

Potpisan je sporazum sa predstavnicima radnika Pošte Srbije - plate rastu, isplaćuje se jednokratna pomoć i nema kazne za one koji do četvrtka u podne prekinu obustavu rada, stoji u saopštenju Vlade Srbije. Radnici Pošte koji su obustavili rad, međutim, za portal N1 kažu da se obustava ne prekida jer njih ne predstavljaju sindikati "pogotovo ne oni koji se nikada nisu ni vodili pravima za boljitak radnika, već ličnim interesima".

Na sastanku u Vladi Srbije postignut je dogovor sa predstavnicima radnika Pošte Srbije, na osnovu sporazuma koji su potpisali Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić i predstavnici sindikata, saopštila je u sredu uveče Vlada Srbije.

„Sporazumom je dogovorena isplata jednokratne pomoći svim radnicima, izuzev rukovodstvu, u iznosu od po 20.000 dinara, najkasnije do 25. novembra. Povećanje plata, od 1. novembra ove godine, svim zaposlenima u tehnologiji, u iznosu od 10 odsto. Dodatno povećanje plata radnicima u tehnologiji dogodiće se 1. januara 2024. godine i iznosiće 10 odsto, što čini kumulativno povećanje plate u iznosu od 21 odsto u odnosu na trenutne zarade u tehnologiji. Takođe, dogovoreno je i uvećanje zarada svim zaposlenima u administraciji, izuzev rukovodstvu, od 10 odsto, počevši od 1. januara 2024. godine“, navodi Vlada Srbije.

Vlada je navela da je na sastanku „postignuta saglasnost da neće biti sankcionisanja radnika zbog nezakonite obustave rada, za sve radnike koji ispune dogovor o prestanku obustave do 16. novembra u 12 časova“.

„Nesankcionisanje uključuje i isplatu dela zarade tokom trajanja obustave rada, koja će biti isplaćena sa sledećom platom, zajedno sa putnim troškovima“, navela je Vlada.

Dodatno, Vlada je saglasna sa prijemom dodatnih radnika u tehnologiji i, kako se navodi – utvrđen je obavezan šestomesečni sastanak sa najvišim rukovodstvom Vlade Srbije o poslovanju, rezultatima i radnoj atmosferi u Pošti Srbije.

Radnici: Nije tačno, nema dogovora

Poštar Stefan Mitrović, jedan od radnika ovog javnog preduzeća koji je obustavio rad, za portal N1 kaže da su na sastanku sa premijerkom bili „takozvani reprezentativni sindikati – sindikat PTT i „Radnik“, kao i nekoliko predstavnika sindikata Nezavisnost“.

„Obustava se ne prekida jer nas ne predstavljaju sindikati, pogotovo ne oni koji se nikada nisu ni vodili pravima za boljitak radnika, već ličnim interesima“, kaže Stefan Mitrović.

On ističe da su od šest sindikata sastanku prisustvovala tri, dok su tri sindikata – Sloga, Solidarnost i Samostalni sindikat poštanskih radnika odbili sastanak.

„Ovo je samoorganizovana obustava rada od strane zaposlenik, ne predstavlja nas nikakav sindikat, ne želimo da se razgovara sa pojedincima iza zatvorenih vrata. Radnici koji imaju negativna iskustva sa ovakvim pregovorima iz 2019. godine, ne žele da se neko kompromituje, niti zastraši“, objašnjava Mitrović.

Ovo je, kaže, radnička borba.

„Ne dozvoljavamo da se sindikalno boji zbog Zakona o štrajku koji je poguban za radnike jer daje odrešene rukoe poslovodstvu“, ističe Mitrović.

On ove pregovore naziva igrom gluvih telefona, koja se „opet igra“.

„Ovo što nude je daleko od onoga što je traženo“, istakao je Mitrović.

Šta traže radnici Pošte

Radnici Pošte koji su obustavili rad zahtevaju rast plata od 30 odsto u tehnologiji, počev od oktobarske zarade.

Takođe, traže da se dodatno zaposle radnici u tehnologiji. Reč je, prema rečima našeg sagovornika, o neposrednim izvršiocima i deficitarnim radnim mestima.

Zahtevaju takođe i prestanak tihe diskriminacije prema zaposlenima i zvanične garancije od Vlade Srbije da će njihovi zahtevi biti ispunjeni.

Radnici koji su bili u obustavi, koja je počela u Novom Sadu 24. oktobra a potom se širila po drugim gradovima Srbije, dobili su manje oktobarske plate.

„Umanjenje je bilo na ime dnevnica i troškova prevoza. Ja sam dobio platu za oko 11.300 dinara manju“, kaže Stefan Mitrović.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR