13. novembar  2023. 15.22  →  20.36 | Izvor: Tanjug

Zamenica podsekretara za spoljnu trgovinu SAD sa premijerkom Brnabić i ministarkom Đedović-Hanadanović

BEOGRAD -

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas sa zamenicom podsekretara za spoljnu trgovinu Sjedinjenih Američkih Država Dajen Farel i istakla da je ta zemlja jedan od najznačajnijih spoljnopolitičkih i privrednih partnera Srbije.

Američke firme angažovane su i na nekim od kapitalnih projekata, rekla je Brnabić i dodala da je Srbija opredeljena za dalje unapređenje saradnje sa američkim partnerima, kroz povećanje investicija, trgovinske razmene i različite programe razvojne podrške, kao i kroz dalje jačanje razmena na polju informacionih tehnologija i energetike.

Farel je ocenila da je privatni sektor stub ekonomije svake zemlje i važan činilac privrednog rasta, saopšteno je iz Vlade.

dajen, farel,hil,djedovic,

Ona je istakla izuzetne potencijale za saradnju dve zemlje kada je u pitanju razvoj zelene energije i pohvalila viziju Vlade Srbije u podršci u digitalnoj reformi.

Na sastanku je razgovarano i o saradnji u oblasti visokog obrazovanja između Srbije i SAD.

Đedović Handanović: U narednih desetak godina energetici su potrebne investicije od oko 15 milijardi evra

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović izjavila je danas u razgovoru sa zamenicom podsekretara za spoljnu trgovinu SAD Dajen Farel da Srbija želi da dekarbonizuje svoj energetski sektor do 2050. godine, saopštilo je resorno ministarstvo.

"U strateškim dokumentima koji su u procesu usvajanja definisani su pravci i planovi kako ćemo razvijati energetski sektor u narednim decenijama. U narednih desetak godina energetici su potrebne investicije od oko 15 milijardi evra. Definisali smo prioritetne projekte u svim oblastima, koje uključuju kombinaciju investicija javnog i privatnog sektora, u cilju realizacije našeg strateškog cilja, a to je energetske sigurnosti po najnižoj ceni za građane i privredu, rekla je ona.

Navela je da je među projektima koji su definisani kao kapitalni i izgradnja samobalansiranih solarnih elektrana snage 1 GW.

"Solarne elektrane kapaciteta 1 GW gradimo kroz strateško partnerstvo i ostaće u vlasništvu Srbije. Partnera smo izabrali u transparentnom procesu, strogo poštujući načela javnog nadmetanja na osnovu prikupljenih ponuda, načela transparentnosti i zabrane diskriminacije, načela zaštite životne sredine i efikasnosti, o čemu govori i dobar odziv ponuđača na javnom pozivu", rekla je ministarka.

Dodala je da će izgradnjom ovih solarnih elektrana kapaciteti iz obnovljivih izvora biti višestruko uvećani.

Naglasila je da je kada je reč o zakonskom okviru i sprovođenju reformi, naročito u gasnom sektoru i sektoru obnovljivih izvora energije, Srbija ostvarila značajan napredak koji je prepoznala i Evropska unija.

Sprovođenjem aukcija za tržišne premije obezbedili smo investicije u izgradnju više od 700 megavata iz obnovljivih izvora energije, najvećim delom iz vetra, uz očuvanje stabilnosti sistema, a u naredne tri godine planiramo da ovim podsticajima podržimo ukupno 1.300 megavata novih elektrana iz vetra i solara", rekla je Đedović Handanović.

Navela je da je među prioritetima i izgradnja reverzibilnih hidroelektrana (RHE), pre svega RHE Bistrica, dok se za projekat RHE Đerdap 3 radi prethodna studija opravdanosti, kako bi se utvrdile tehničke i ekonomske osnove za realizaciju ovog projekta.

Farel je čestitala na efikasnoj realizaciji projekta izgradnje gasnog interkonektora Srbija-Bugarska, istakavši da je diversifikacija snabdevanja gasom važna za energetsku sigurnost i predvidivost za privredu.

Prenela je zainteresovanost američkih kompanija za ulaganje u energetski sektor Srbije.

Farel: Potencijali za saradnju sa Srbijom bezgranični

Zamenica američkog podsekretara za međunarodnu saradnju Dajan Farel ocenila je danas u Beogradu da su potencijali za saradnju sa Srbijom bezgranični i istakla da su razgovori sa premijerkom Anom Brnabić i ministarkom energetike Dubravkom Đedivić Handanović bili odlični.

Farel je poručila da je u Srbiju došla sa novim idejama kako da dve zemlje ojačaju trgovinsku saradnju.

Ona je dodala je u razgovorima bilo reči o brojnim oblastima u kojima postoji jak potencijal za saradnju i partnerstvo u oblasti trgovine i dodala da je važna saradnja i u oblasti nauke.

"Razgovarali smo o saradnji u oblasti tehnologija, čiste energije, o američkim kompanijama koje već posluju u Srbiji, na različitim projektima i sarađuju sa Vladim Srbije u oblasti infrastrukture i digitalne tehnologije", rekla je Farel.

Podsetila je da je njena poseta usledila nakon uspešne i pozitivne prošlogidišnje posete američke trgovinske misije kada su predstavnici 27 kompanija i 50 pojedinaca iz SAD posetilo Srbiju i Crnu Goru.

"Bila je to veoma pozitivna poseta i sada sam došla sa novim idejama kako da ojačamo saradnju", rekla je Farel.

Farel: Veoma smo uzbuđeni zbog EXPO 2027, Sajam vina odlična ideja

Zamenica američkog podsekretara za međunarodnu saradnju Dajen Farel izjavila je večeras da su američke kompanije zaiteresovane za međunarodnu sprecijalizovanu izložbu EXPO koja će biti održana u Beogradu 2027. i da je jedan segment razgovora sa predsednicom Vlade Srbije Anom Brnabić bio posvećen upravo toj temi.

"Veoma smo uzbuđeni zbog EXPO 2027. Od predsednice Vlade imala sam priliku da čujem više o planovima Srbije za EXPO i naravno potvrdila sam da su američke kompanije veoma zainteresovane da pomognu oko razvoja infrastrukture i u veoma važnoj digitalnoj sferi", rekla je Farel za Tanjug, nakon razgovora koje je danas u Beogradu imala sa Brnabić, ministarkom rudarstva i energetike Dubrakvom Đedović Handanović i predstavnicima Američke privredne komore.

"Želimo da čujemo više o aspiracijama, interesima i željni smo da se postaramo da naše kompanije znaju što više o mogucnostima koje bi im učešće na EXPO u Beogradu donelo. Veoma su željni i veoma entuzijastični", rekla je.

Farel na pitanje vezano da Sajam vina "Wine Vision by Open Balkan" i podršku koju SAD daju Otvorenom Balkanu - inicijativi predsednika Srbije Aleksandra Vučića, kaže da je Sajam fantastična ideja iz koje mogu proizaći samo dobre stvari.

"Što se tiče Sajma vina, kakva fantastična ideja. Mislim da svaki put kada se dođe do prilike da ljudi zaista mogu zajedno da nazdrave, da međusobno opušteno razgovaraju, iz toga mogu proizaci samo dobre stvari", rekla je Farel.

Prema njenim rečima, to je još jedan odličan piremer liderstva.

"I zato mislim da je to još jedna divna ilustracija liderstva koje Srbija i susedne zemlje zauzimaju u pogledu na Zapadni Balkan, ne samo na individualnoj osnovi, vec i u pravcu razumevanja snage, mogucnosti i komplementarnih aspekata čvrstih međusobnih odnosa u regionu, tako da sam veoma uzbuđena zbog toga", rekla je Farel.

Farel je ocenila da su potencijali za saradnju sa Srbijom bezgranični i istakla da su razgovori sa premijerkom Anom Brnabić i ministarkom rudarstva i energetike bili odlični i da je bilo reči o brojnim oblasitima u kojima postoji jak potencijal za saradnju i partnerstvo.

Poručila je da je u Srbiju došla sa novim idejama kako da dve zemlje ojačaju trgovinsku saradnju.

"Razgovarali smo o saradnji u oblasti tehnologija, čiste, obnovljive energije, o izuzetnim američkim kompanijama koje već posluju u Srbiji na različitim projektima i sarađuju sa Vladom Srbije u oblasti infrastrukture i digitalne tehnologije", rekla je Farel.

Zamenica američkog podsekretara za međunarodnu saradnju rekla je da su i inovacije i razvoj tehnologija bile važna tema razgovora, kao i veštačka inteligencija i pravac u kojem ide njen razvoj.

Farel je dodala da se razgovaralo i o industriji zabave, o vezi tehnologije i kreativnosti, ''krativnoj saradnji koja može dovesti do uspešnih blokbastera''.

"Moram da pohvalim vaše programere u oblasti gejminga koji su izuzetno dobro poznati ljudima u našoj zemlji. Ovo je još jedna oblast u kojoj govorimo o kreativnim mogucnostima i korišcenju tehnologije. Toliko mnogo razloga da se osecate veoma pozitivno i veoma povoljno u vezi sa odnosima SAD i Srbije", rekla je Farel.

Srodne vesti