Borelj: Zapadni Balkan mora tešnje da se usaglasi s politikom EU i sankcijama Rusiji 1Foto: EPA-EFE/OLIVIER MATTHYS

Partneri sa Zapadnog Balkana moraju da „tešnje usaglase“ svoju spoljnu i bezbednosnu politiku sa spoljnopolitičkim potezima i sankcijama Unije, izjavio je danas visoki predstavnik EU Žozep Borel, a šefica slovenačke diplomatije Tanja Fajon je istakla da bi u tom slučaju zapadnobalkanski predstavnici mogli da kao posmatrači učestvuju na sastancima ministara spoljnih poslova EU.

Borel i Fajon su to rekli dolazeći na zasedanje šefova diplomatija EU koji će se kasnije popodne u Briselu sastati s kolegama sa Zapadnog Balkana.

„Tešnje usaglašavanje“ sa spoljnom politikom i sankcije prema Rusiji će biti predočeni kao nužnost na sastanku šefova diplomatija Evropske unije s kolegama sa Zapadnog Balkana, stavio je do znanja Borel.

On je naglasio da će ministri EU s partnerima sa Zapadnog Balkana razmotriti izveštaj Evropske komisije o regionu i posebno podvukao da „neke tamošnje zemlje nemaju sjajan rezultat u usaglašavanju s evropskom spoljnom politikom i sankcijama“.

Šefovi diplomatija EU žele da „pokažu koliko je važan Zapadni Balkan“, rekao je visoki predstavnik EU.

Slovenačka ministarka Fajon je istakla da su Slovenija i još neke članice EU predložile da partneri sa Zapadnog Balkana učestvuju kao posmatrači na zasedanjima šefova diplomatija Unije ako svoju spoljnu i bezbednosnu politiku usaglase s tom politikom EU.

U izveštaju Evropske komisije o reformama u Srbiji, objavljenom prošle nedelje, podvlači se da „Srbija mora hitno da poboljša uskladjenost sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU, uključujući sankcije, i da izbegne aktivnosti usmerena protiv spoljnopolitičkih stavova EU, a da preduzme korake da se spreči bilo kakvo korišćenje teritorije Srbije za zaobilaženje tih restriktivnih mera Unije“.

Evropski parlament je prošlog četvrtka usvojio rezoluciju u kojoj se ukazuje da Rusija izbegava restriktivne mere EU i na rast uvoza u EU naftnih proizvoda od ruske nafte iz zemalja među kojima je Indija.

U rezoluciji je rečeno da bitne zapadne kompanije i dalje nalaze put do Rusije preko Kine, Turske, UAE, Kazahstana, Kirgizije, Srbije i drugih zemalja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari