Dostupni linkovi

Mali: Srbija preuzima 100 odsto vlasništva u Er Srbiji


Avion Er Srbije
Avion Er Srbije

Srbija je od danas vlasnik sto odsto akcija avio-kompanije "Er Srbija", izjavio je 13. novembra ministar finansija Srbije Siniša Mali.

On je naveo, kako je preneo RTS, da je država preuzela udeo vlasništva od "Etihad ervejza" koji je bio suvlasnik "Er Srbije" od 2013. godine.

Prema zaključenom sporazumu Srbija je preuzela od "Etihad ervejza" preostalih 16,42 odsto akcija avio-kompanije "Er Srbija", čime je ta kompanija u potpunosti prešla u vlasništvo države.

"Od 2013. oni su partneri i suvlasnici 'Er Srbije'. Zbog njihovih poslovnih odluka oni izlaze iz 'Er Srbije'. Na nama je da nastavimo da razvijamo tu kompaniju", rekao je Mali.

Kompanija "Er Srbija" nastala je 2013. kada je nacionalni avio prevoznik Ujedinjenih Arapskih Emirata "Etihad ervejz" na osnovu ugovora sa Vladom Srbije preuzeo 49 odsto akcija dotadašnjeg "Jat ervejza".

Ugovor je bio proglašen za poslovnu tajnu.

Obaveza Etihada bila je da uloži 40 miliona dolara i obezbedi još 60 miliona kroz kreditne linije, dok je Vlada Srbije na sebe preuzela dugove bivšeg JAT-a i obavezu da isplati socijalni program za višak radnika.

Očekivanja srpskih vlasti su bila velika od dolaska partnera iz Emirata, ali je Vlada Srbije već 2020. bila prinuđena na dokapitalizaciju čime je povećan vlasnički udeo države sa 51 na 82 odsto, dok je udeo Etihad ervejza umanjen sa 49 na 18 odsto.

Dokapitalizacija je pravdana poremećajima zbog pandemije COVID-19.

Posle druge dokapitalizacije u septembru 2022. godine, država je povećala vlasnički udeo na 83,6 posto, dok je udeo Etihad Ervejza smanjen na 16,4 posto.

Predsednik države Aleksandar Vučić izjavio je u martu u Dohi, tokom posete Kataru, da je Er Srbija u potpunosti u srpskim rukama i zamolio emira Кatara šeika Tamim bin Hamad Al-Tanija da vidi da li imaju interes da postanu strateški partner Srbije.

"Er Srbija je danas u potpunosti u srpskim rukama, dobro poslujemo, imamo čist profit, ali gledamo da izbegnemo moguće rizike u budućnosti jer ne zavisi sve od nas šta će se dešavati", rekao je Vučić u Dohi.
XS
SM
MD
LG