Razvio transparent "Kosmet je Srbija, Vučić je izdajnik": Da li je počinio krivično delo?

Kada neko na javnoj manifestaciji razvije transparent, onda se jasno radi o iznošenju ličnog stava, a ne o krivičnom delu izazivanja panike i nereda, izričit je advokat Viktor Gostiljac.
On ovako komentariše privođenje zbog transparenta protiv Vučića.
 
Naime, Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da je policija u Kuršumliji obavila razgovor sa ratnim veteranom Zvezdanom Ristićem koji je nakon dobijanja spomenice razvio transparent na kojem je pisalo "Kosmet je Srbija, Vučić je izdajnik" jer je postojala sumnja da se u njegovim radnjama stiču obeležja krivičnog dela izazivanje panike i nereda. Slučaj je predat tužilaštvu.
Gostiljac ističe da je ovde očigledno reč o iznošenju stava koji ima karakter određenog političkog mišljenja ili odnosa jednog građanina prema aktima vlasti ili predsednika.
 
Sagovornik lista Danas pojašnjava da, da bi se moglo govoriti o ovom krivičnom delu, mora doći do izazivanja panike među građanima ili do težeg narušavanja javnog reda i mira, što je u konkretnom slučaju izostalo. 
Drugo, dodaje, mora se raditi o umišljajnoj radnji učinioca koji ima svest da je vest koju pronosi lažna i koja može izazvati paniku ili nerede.
 
"Privođenje Ristića zbog ovoga predstavlja maltretiranje od strane policije koja je uvek sklona da dokazuje svoju poslušnost onome koji je na vlasti i to kod nas nije ništa novo. Svako od nas ima pravo da na javnim manifestacijama, na ulicama ili stadionima, rečima ili natpisima na transparetnima, izriče svoje vrednosne ocene o radu državnih organa i da za to ne snosi nikakve posledice, ukoliko se ne radi o nasilju. Tako da ovde nema krivičnog dela, već ima nezakonite reakcije policije koja saslušava jednog građanina zbog javno iznetog mišljenja", naglašava Gostiljac.
 
Advokat Rodoljub Šabić ističe da će o kvalifikovanju krivičnog dela u krajnjoj liniji odlučiti javni tužilac, a ako on podigne optužnicu, onda sud.
 
"Bez obzira na jadno stanje našeg pravosuđa, često spremnog da servilno ispunjava želje izvršne vlasti, ne verujem da će tužilaštvo uopšte podići optužnicu, a još manje da bi čak i ako je podigne sud mogao da osudi Ristića", smatra Šabić.
 
On podseća da krivično delo izazivanja panike ili nereda podrazumeva iznošenje lažnih vesti ili tvrdnji koje dovede do izazivanja panike ili nereda, te da je očigledno da ovde nije bilo nikakve panike ili nereda, "pa bi već tu trebalo da se završi priča o krivičnom delu".
"S druge strane, tvrdnja 'Kosovo je Srbija' ne može se, bar u Srbiji, nikako tretirati kao neistina. A reči kao 'izdajnik' i slične su, svi to dobro znamo, čest deo vokabulara u javnoj komunikaciji i kritici kod nas. Ako se zbog takvih kvalifikacija neko oseća uvređenim, ima pravo da se privatnom tužbom obrati sudu, ali uvreda, bez obzira na to da li se radi o visokom funkcioneru, nije krivično delo koje se goni po službenoj dužnosti", ističe Šabić.
 
On dodaje da to što se kod nas sve češće događa da se policija i tužilaštvo selektivno, onda kad su u pitanju predstavnici vlasti, na tome angažuju pokušavajući da eventualno uvredu proglase za izazivanje panike ili ugrožavanje sigurnosti, jeste krajnje nekorektno.
  • Posmatrač

    13.11.2023 20:23
    Kako rešiti problem?
    Znači, ako budu hteli da ga osude, moraće da ga izruče Kurtiju!
    Pa, ne bi me čudilo...
  • Puzajuće priznanje

    13.11.2023 15:40
    Vučić je izdajnik
    Juče je Vulin izjavio da "Vučić vrši puzajuće priznanje nezavisnosti Kosova".
    Tako da je to izjavio Vučićev koalicioni partner Vulin, i svi sada znamo šta nam je posao. A to je da svi izađemo 17.decembra na izbore i oteramo Vučića veleizdajnika, i sprečimo "puzajuće priznanje Kosova".
  • Kuzman

    13.11.2023 11:31
    Čovek objavilo istinu ,a istina boli

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija