BiH

Glavni odbor PDP-a: Kristijan Šmit nije visoki predstavnik

Glavni odbor PDP-a: Kristijan Šmit nije visoki predstavnik
Foto: Ustupljena fotografija | Glavni odbor PDP-a: Kristijan Šmit nije visoki predstavnik

DERVENTA - Kristijan Šmit nije izabran za visokog predstavnika u BiH u skladu sa Aneksom deset Dejtonskog sporazuma, stav je Glavnog odbora PDP-a.

Glavni odbor PDP-a danas je na sjednici u Derventi izabrao nove članove Predsjedništva PDP, te izglasao zaključke koji se odnose na prijedlog izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH i afirmisanja političkog suverenitata i ustavnog poretka Republike Srpske.

Predsjednik Glavnog odbora PDP-a Siniša Golić rekao je da zahtijevaju da se izmjene i dopune Izbornog zakona BiH, vezano za paket integriteta izbornog procesa, usvoje do kraja 2023. godine, prenosi Srna.

Glavni odbor naročito insistira da izmjene zakona podrazumjevaju uvođenje elektronskih tehnologija za identifikaciju birača i skenere glasačkih listića, ocijenivši da je nedopustivo da se realizuju bilo kakvi "pilot projekti" ili polovična rješenja, saopšteo je iz PDP-a.

Potpredsjednik PDP-a Milko Grmuša rekao je da su konstatovali činjenicu da visoki predstavnici u BiH, shodno Aneksu deset Dejtonskog sporazuma i Ustavu BiH, nikada nisu imali pravo da usvajaju akte sa ustavnom i zakonskom snagom, kao ni da smjenjuju demokratski izabrane narodne predstavnike.

Grmuša je naveo da su zadužili poslanike PDP-a da iniciraju proceduru popisa svih neustavno nametnutih zakonskih i ustavnih odredaba svih visokih predstavnika u BiH s ciljem da ih svi parlamenti u BiH proglase ništavim, jer to i jesu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije