Najnovije vesti
Vesti Politika
EU za specijalni status severa Kosova?

EU za specijalni status severa Kosova?

Briselski internet dnevnik "EU Obzerver" objavio je danas, pozivajući se na neimenovane diplomate, da je specijalan status za sever Kosova najviše što je Evropska unija spremna da ponudi Srbiji u traženju kompromisa za Kosovo.

21696_kosovo2004-afp-michael-kappeler
21696_kosovo2004-afp-michael-kappeler
Diplomatski izvor iz EU naveo je da bi taj status bio slučan statusu Južnog Tirola ili Severne Irske
Diplomatski izvor iz EU naveo je da bi taj status bio slučan statusu Južnog Tirola ili Severne Irske

Na zajedničkom veb sajtu sa nemačkom kompanijom VAC, "EU Obzerver" navodi da bi pregovori o severu Kosova usledili pošto Međunarodni sud pravde iznese savetodavno mišljenje o legalnosti jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije.

Prema rečima neimenovanih diplomata, bilo kakav dijalog o severu Kosova bi isključio mogućnost otvaranja pregovora o statusu ili podeli Kosova.

"Najviše što Srbija može da dobije za severni deo Kosova gde Srbi čine većinu, jeste neka vrsta specijalnog statusa sličnog Južnom Tirolu ili Severnoj Irskoj, pri čemu bi Beograd bio garant tog status kao što je Beč bio u slučaju Južnog Tirola u Italiji, " naveo je diplomatski izvor iz kako "EU Obzerver-Vac" navodi "jedne od velikih članica EU."

Taj specijalni status, kako se precizira, ne bi značio da bi sever Kosova imao status odvojenog entiteta kao Republika Srpska, jer je za to, po mišljenju evropskih diplomata, isuviše mali, već da bi Srbi tamo uživali široku autonomiju, veću od one koja je predviđena Ahtisarijevim planom.

Srbija, prema izvoru briselskog internet portala, ne bi morala da prizna Kosovo ali bi morala da se dogovori oko prisustva Prištine međunarodnim organizacijama, trgovini i evropskim integracijama.

"Srbiji bi zauzvrat bio otvoren gladak put prema članstvu u EU," piše "EU Obzerver-Vac" i dodaje, tačnije upozorava, da "Beograd treba da razmisli o ovoj mogućnosti, jer ona neće zauvek biti na stolu".