10. novembar  2023. 11.41  →  16.56 | Izvor: Tanjug

Cvijanović na marginama pariskog foruma sa Vučićem, Milatovićem i Kovačevskim

PARIZ -

Srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović je na marginama Mirovnog foruma u Parizu razgovarala sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, Crne Gore akovom Milatovićem i predsednikom Vlade Severne Makedonije Dimitrom Kovačevskim.

Fotografiju ovog susreta objavila je Cvijanović na Instagramu.

cvijanović, vućić, milatović

Cvijanovićeva će danas sa bošnjačkim i hrvatskim članom Predsedništva učestvovati na Pariskom mirovnom forumu posvećenom najvećim izazovima i traženju efikasnih odgovora za najbitnije izazove u svetu.

Forum okuplja predstavnike međunarodnih organizacija i lidera ndržava.

U fokusu foruma je upravljanje posledicama krize u svetu, klimatske promene i ekološka rešenja, negovanje inkluzivnijeg i pravednijeg društva.

Cvijanovićeva će u poslepodnevnim časovima položiti cveće na spomenike kralju Aleksandru Prvom i kralju Petru Prvom Karađorđeviću.

Na jučerašnjem sastanku na kojem je Cvijanovićeva bila sa druga dva člana Predsedništva, francuskom predsedniku Emanuelu Makronu pojasnila je da Republika Srpska brani ustavnost BiH i nije remetilački faktor.

Prenela je i to da se Srpska zalaže za funkcionisanje BiH u skladu sa Ustavom, a tu nema mesta stranim namesnicima.

Cvijanovićeva je prethodno imala susrete sa francuskim poslanicima i senatorima.

Sastanak Komšića i Bećirovića sa Kurtijem njihov lični čin

Sastanak članova Predsedništva BiH Željka Komšića i Denisa Bećirovića sa premijerom tzv. Kosova Aljbinom Kurtijem je lični čin i to nema veze sa stavom BiH o Kosmetu, izjavila je srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović.

"BiH nije priznala tzv. Kosovo. Kosovo je deo Srbije", istakla je Cvijanovićeva, koja učestvuje na Mirovnom forumu u Parizu.

Da bi nešto bio stav BiH, pojašnjava Cvijanović, sva tri člana Predsedništva moraju biti na jednom mestu.

"Znamo da se se Srbija nosi sa teškim problemima koja su nametnuta od strane onih kojih promovišu politiku dvostrukih standarda. A to je da za Kosovo nešto može, a za druge ne može. a na taj način doživljavam potez Komšića i Bećirovića, koji će recći da je u redu da se ne poštuje teritorijalni integritet Srbije, a da se poštuje integritet BiH", navela je Cvijanović u izjavi za RTRS.

Na šta bi ličilo kada bi neko drugi promovisao dezintegraciju BiH, kao što oni rade Srbiji, upitala je Cvijanović.

Tagovi
Srodne vesti